Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка юрка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Завдання 3.

Завдання: Визначити типа злочинця по глибині і стійкості антисоціальної спрямованості поведінки і письмово дати обгрунтування.

Текст:

Більше п'яти кілограмів героїну вилучили оперативники Південно¬уральського УВС на транспорті у громадянина Таджикистану (24 року), студента душанбинського університету який намагався нелегально провести на територію Росії з Середньої Азії крупну партію наркотиків. У спортивній сумці «наркотуриста» було знайдено 34 відеокасети в заводській упаковці. З них 26 відеокасет опинилися вже заповнені чистісіньким афганським героїном. По даному факту збуджена кримінальна справа. В ході слідчих дій було встановлено, що мати обвинуваченого в свій час була спіймана за аналогічний злочин, засуджена відбуває покарання в одній з російських колоній строгого режиму.

Завдання 4.

Завдання: Визначити психічний достаток злочинця (стрес, афект, фрустрація) у момент скоєння злочину і письмово дати обґрунтування.

Текст:

Л. працювала медсестрою в пансіонаті для старезних. Одна виховувала двох дітей (хлопчиків 11 і 7 років). Зарплата була низька її вистачало лише на найнеобхідніше. Сім'я жила в кімнаті гуртожитку, поки в притулок не вчинила літня людина, яка заповідала однокімнатну квартиру пансіонату. У неї поселили Л. з дітьми. Пенсіонер, що заповів квартиру пансіонату, незабаром помер. Його син почав пред'являти права на квартиру. Жінка впала у відчай, оскільки суд вирішив на користь спадкоємця. Л. залишилася без житла і без прописки, але продовжувала жити в квартирі. Родичі спадкоємця постійно навідувалися до неї з погрозами.

Увечері Л. і її сини вечеряли. Раптом хтось постукав в вікно. Л. зблідла і сказала, що їх всіх уб'ють і квартиру віднімуть. Потім схопила на руки 7-летнего сина, повалила на ліжко, накинула на нього шарф і почала душити. Коли дитя посиніле і замовк, узяла ніж і розкрила вени на руці дитяти. То ж Л. зробила і з другим сином. Після цього написала записку з проханням поховати їх всіх разом, набрала у ванну води, лягла в неї і розкрила собі вени.

Завдання 5.

Завдання: Імовірно визначити психічний достаток потерпілого (стрес, афект, фрустрація) і письмово дати обґрунтування.

Текст:

8 січня 2004 року чоловік, повернувшись додому о 23 годині, виявив свою дружину у ванні мертвої. Вона була зв’язана і без одежи. Він розв'язав її переніс в спальню, поклав на ліжко і закрив ковдрою. У міліцію звернувся не відразу. Деякий час кидався з кімнати в кімнату, підбираючи і складаючи речі, які були розкидані довкола.

При опиті працівниками правоохоронних органів він не міг точно пригадати у якому положенні знаходилося тіло дружини у ванні, і що він робив перед тим, як їх викликати.

Завдання 6.

Завдання: Визначити психологічні причини нечіткості свідчень очевидця злочину, що стався, і письмово дати обґрунтування.

Текст:

Літом 2003 р. Н. (8 років) вдень пішла від своєї тітки і не повернулася додому. Наступного дня в довколишньому лісі був виявлений труп Н. із слідами насильства. Смерть настала від задушення панчохами.

Останньою дівчинку бачила тітка, що проводжала її (М.). В ході розслідування було зроблено припущення, що М. могла помітити або вірогідного злочинця, або інших свідків, які можуть дати яку-небудь інформацію. У звичайному достатку свідок не зміг пригадати значимих подробиць події, але повідомила, що мимоволі звернула увагу на незнайомого чоловіка, що стояв по ходу руху дівчинки. Крім того, на вулиці були ще інші діти.

З врахуванням готовності М. при розслідувань злочину було вирішено провести її опит в гіпнотичному достатку. У свідченнях під гіпнозом М. послідовно і детально описала свої дії, розповіла про той, хто знаходився у дворі. Особливо детально була відновлена зовнішність стороннього чоловіка. На во¬прос про те, чи бачила вона раніше цього чоловіка, М. відповіла, що він нагадує сусіда П., але лише нагадує, оскільки той нижче зростанням і щільнішої статури. Передбачуваний злочинець так само звернув на себе увагу М. тим, що якось різко повернувся, коли побачив П. Пізніше було встановлено що сам сусід П. до події жодного відношення не має. Проте подальшими оперативно-розшуковими діями в злочині був розкритий, і в ході слідства зізнався у вбивстві Н., син П., зовні дуже схожий на батька.