Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bilety_istoria_ekzamen.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3 Політичний розвиток України на сучасному етапі.

Зараз гловними завданнями сучасного розвитку України є:

*Забезпечення подальшого розвитку економіки. Сприяння зростання життєвого рівня населення. Унеможливлення фінансовіх криз зразка 1998р. Реформування системи пенсійного і соціального забезпечення.

*Рекронструкція паливно-еенергетичного комплексу, особливо вугледобувної галузі. Створеня сприятливих для іноземних інвестицій. Остаточне розв’язання проблеми зовнішньої заборгованості.

*Зупинення міграції робочої сили за кордон.

*Зменшення податкового тиску на всі категорії громадян.

*Завершення земельної реформи.

*Сприяння розвитку зовнішньої торгівлі.

17

1 Утворення Дерикторії. Її внутрішня і зовнішня політика.

У серпні 1918 р. замість Українського національно-державного союзу, створеного у травні 1918 р. опозиційними гетьманату українськими соціалістичними партіями, було утворено Український національний союз (УНС). До його складу ввійшли: українські есери, українські соціал-демократи, українські соціалісти-федералісти, низка дрібних громадсько-політичних організацій. На переговорах з представниками гетьманату керівники УНС поставили такі вимоги: проведення аграрної реформи з метою ліквідації великого землеволодіння і забезпечення землею трудового селянства; встановлення демократичних свобод; підготовка демократичного виборчого закону.

Внутрішня політика: уряд скасував гетьманське законодавство і відновив дію законів УНР (у тому числі закону УНР про національно-персональну автономію), ухвалив нові законодавчі акти - про передачу поміщицької землі селянам без викупу, закон про автокефалію Української православної церкви (1 січня 1919 p.), закон про скликання Трудового конгресу України (5 січня 1919 р.) та ін.Директорія прийняла постанову про негайне звільнення всіх призначених за гетьманату чиновників. Запроваджувався державний контроль над виробництвом і розподілом продукції. Відновлювалися 8-годиний робочий день, права на колективні договори, страйки, права профспілок. Нова влада заявила про запровадження демократичних свобод. Після проголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані у Києві Акта Злуки Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) і УНР до складу Директорії УНР увійшов Є. Петрушевич. 23 січня 1919 р. в Києві було скликано Трудовий конгрес народу (400 делегатів)

Зовнішня політика. Мета: забезпечити міжнародне візнання України, здобути вихід із міжнародної ізоляції,пошук союзників у боротьбі з більшовицькими агресорами

Шляхи реалізації

1 Союз із радянською Росією(Грушевський, Чехівський). Вимоги:

*пропорційне представництво в радах селян і робітників

*укладення економічного союзу з РСФРР

*проголошення нейтралітету України

*припинення наступу радянських військ на Україну

*визнання незалежності УНР

2 Угода з Антантою(Петлюра, Венниченко). Вимоги що до Дерикторії:

*реорганізація уряду Дерикторії, вивівши з їх складу представників соціалістичних партій

*відмовитись від “більшовицької” соціально-економічної політики

*реорганізувати армію УНР і підпорядкувати її союзному командуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]