Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen-etika.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
175.88 Кб
Скачать

30. Правила етикету в повсякденному житті

Недарма правила хорошого тону були створені так давно і проіснували до теперішнього часу. Адже без них, як і без законів, не обійтися цивілізованій людині!Зовнішній вигляд

Для дівчини і жінки одним з перших ознак хороших манер, звичайно, є зовнішній вигляд. Адже навіть самі вишукані слова і рухи, не замаскують брудні НЕ розчесані волосся, плями на куртці, неприємний запах та інше. Так що - перше і найважливіше - завжди (в будь-який час і в будь-якому місці) доглянутий зовнішній вигляд. При цьому пам'ятайте, що на людях Ви повинні з'являтися в «завершеному образі». Закінчувати зачіску, розчісувати, підправляти нігті при сторонніх не доречно. Ознака поганого тону - це і поява на публіці (у тому числі в коридорі готелю, на балконі) в накручених бігуді, в халаті, піжамі. Оточуючі повинні бачити підсумкову прекрасну картинку, а не процес її створення. Подумайте, адже скульптори і художники, так само демонструють лише закінчені твори.

Що стосується використання парфуму. Якщо Ви знаєте, що людина, з яким Вам чекає зустріч алергік або просто не переносить будь-який аромат парфумів, відмовтеся від використання парфумерних коштів у цей день. Взагалі, постійно використовувати одні й ті ж парфуми або парфумерну воду не доречно. Вибір повинен відповідати випадку, поряд, настрою і просто часу доби. Добре мати кілька видів духів або води, від легких до вечірніх.

На роботі

У сучасному світі - жінка - це не тільки мати, господиня будинку і любляча дружина. Не рідко - це цілком успішна бізнес-леді або просто цінний співробітник. Волею - неволею доводиться поєднувати «два життя», та ще так, щоб одна не нашкодила інший. Відповідно, і змішувати ці життя не варто. Приходячи на роботу, необхідно абстрагуватися від домашніх турбот і сімейних турбот. Адже це Ваше особисте життя, відповідно ні до чого посвячувати в неї оточуючих.  У діловій сфері як ніде доречні скромність і практичність у зачісці, одязі, манікюрі, парфюме, прикрасах. Якщо на місці Вашої роботи прийнята певна форма або ж певні правила зовнішнього вигляду (наприклад, обов'язковий саме брючний костюм або гладко зачесане волосся), то дотримуйтесь їх беззаперечно. Навіть у тому випадку, якщо колір форми чи прийнятий зачіска не дуже Вам до особи. Зрештою, роботодавець платить за Ваш час і виконання завдання, а не за красу.

При спілкуванні з начальством треба вести себе спокійно і впевнено, але не самовпевнено та зухвало. Інформацію необхідно вислухати уважно. А після задати всі виниклі питання. Якщо Ви не володієте блискучою пам'яттю, то допустимо робити записи-позначки в процесі розмови.

Якщо начальство хвалить Вас, то необхідно у ввічливій формі подякувати. Якщо ж Ваші дії викликали нарікання, то ні в якому разі не сперечайтеся, навіть якщо знаєте, що праві. Висловіть жаль про подію. Якщо ж маєте важливі і суттєві аргументи на свою користь, то після неодмінного вибачення постарайтеся викласти їх ясно і спокійно.

Необхідно чітко виконувати всі правила, встановлені на робочому місці, що стосуються харчування, куріння, телефонних розмов і іншого. Якщо ж особливо такі правила поведінки не позначені, то дотримуйтеся загальноприйнятих. Куріть тільки в особливо відведених місцях, приймайте їжу і напої під час обіду або перерв, обмежте особисті телефонні переговори під час робочого процесу, не допускайте відвідування Вашого робочого місця родичами і друзями.

Якщо Ви обідаєте з колегами в громадському місці, то кожен має оплатити свою частку рахунку. Дещо інша ситуація у випадку жінки-начальника. Якщо Ви керівник і по необхідності поділяєте діловий сніданок або обід з чоловіком, то постарайтеся не демонструвати свого фінансового переваги. Краще, якщо чоловік-колега сплатить рахунок, Ви ж віддасте свою частину суми не помітно для оточуючих людей і так, щоб не збентежити свого супутника.

На вулиці

Натовпи людей, черги, пробки & ndash ; норма для сучасних міст. Але навіть у такій ситуації не варто забувати про прості нормах поведінки.

Спричинивши оточуючим незручність, наприклад, випадково штовхнувши когось, неодмінно вибачитеся. Якщо вибачилися перед Вами, то дайте відповідь «Нічого страшного» або посміхніться і кивну головою в знак прийняття вибачень.

Підійшовши до входу в будівлю, трохи затримаєтеся перед дверима, пропускаючи вперед жінок з дітьми, літніх людей. Якщо двері одна (для входу і виходу), то спочатку слід пропустити тих, хто виходить.

Перекушувати на ходу, палити, читати книгу або газету вважається непристойним. Не можна й пильно розглядати оточуючих.

Якщо ви зустріли знайомого, то потрібно неодмінно представити йому свого супутника (супутницю). При розмові не торкайтеся співрозмовника (звичайно якщо він не є Вашим близьким другом). Чхати, позіхати, кашляти намагайтеся непомітно від оточуючих Вас людей. Не торкайтеся особистих тем у присутності малознайомих людей або оточуючих, не втаємничених у суть питання.

Завжди пам'ятайте, що Ви живете в суспільстві і не забувайте про елементарні правила хорошого тону. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]