Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПОВНЕННЯ ДО ЗВІТУ травень 2012wfewfwe (2)00.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

6.3 Аналіз виконання прану перевезень

Для визначення результатів роботи транспортних засобів на підставі даних дорожніх листів і товарно-транспортних документів обліково-розрахункова група веде оперативний облік.

Після повернення з лінії водії здають змінному диспетчеру оформлені дорожні листи з доданими до них товарно-транспортними документами. Диспетчер зобов`язаний ретельно перевірити правільність їх заповнення та оформлення, відповідність записів у дорожніх листах записам у товарно-транспортних документах, виконання змінних завдань, маршрутів руху і тощо. При невірному оформленні, невиконанні завдань і т.д. диспетчер повинен встановити причини порушень і відхилень та доповісти про це старшему диспетчеру.

Диспетчери-контролери обліково-розрахункової групи виконують первинну обробку листів і товарно-транспортних документів, що включає в себе: підрахунок загального і вантажного пробігу, перевірку відповідності пробігу до показань спідометра пробігу, визначеному за встановленими відстанями, визначення часу руху і простою під навантаженням-розвантаженням і перевірку відповідності часу простою встановленим нормам, визначення результатів роботи (кількість їздок, перевезених тонн вантажу і виконаних тон-но-кілометрів), розрахунок вартості виконаних транспортних та інших робіт (за встановленими тарифами).

Після первинної обробки дорожні листи та товарно-транспортні документи для подальшої обробки передають у інші відділи АТП. Первинну обробку виконують за допомогою комп`ютерів.

По закінченні доби старший диспетчер зкладає диспетчерський звіт.

Диспетчерський звіт - це зведення про виконання плану перевезень і роботу транспортних засобів за минулу добу. Він дозволяє аналізувати виконану роботу і визначити задачі на наступний період. Вся інформація у звіті повинна бути правільною і підкріплена первинними документами. Основою для складання диспетчерського звіту слугує дорожній лист і товарно-транспортні накладні. По кожному документу диспетчер визначає результати виконаної роботи і заносить їх у диспетчерський звіт.

Кількість показників у звіті повинно бути обмеженим, інакше звіт вийде громістким, буде вимагати великих витрат часу для його складання та усклад-нить аналіз виконаної роботи.

Складений звіт передається начальнику відділу експлуатації.

За результатами аналізу повинні бути прийняті відповідні заходи, що забезпечують усунення виявлених недоліків.

Оцінювати господарську діяльність автотранспортного підприємства починають з аналізу виконання плану за обсягом перевезень вантажів. Основна частина вантажних перевезень оплачується клієнтурою відрядно за тонну вантажу з урахуванням відстані переміщення. Обсяг перевезень тут визначається кількістю перевезених тонн вантажу і виконаними тонно-кілометрами. У ряді випадків роботу вантажних автомобілів важко виміряти в тоннах і тонно-кілометрах. До них відносяться, наприклад, перевезення технологічного характеру (перевезення вантажів на території складу, заводу, будівництва); перевезення робітників до місця роботи і назад у спеціально обладнаних вантажних автомобілях; перевезення пошти і т. д. Підприємства оплачують такі перевезення виходячи з часу перебування автомобіля в їх розпорядженні. В якості вимірників обсягу цих перевезень беруть

показник «оплачені автомобілі години роботи».

Аналіз обсягу перевезень ведеться окремо по кожному їх виду. Спочатку робиться загальний висновок про виконання планового завдання, хід виконання завдань і плану усередині досліджуваного періоду. Для цього обчислюються відносні та абсолютні відхилення обсягу перевезень від плану, планові і фактичні темпи зростання перевезень по роках, а всередині року - по кварталах і місяцях.

Важливе значення має дослідження структури перевезень за родами (класам) вантажів. Зміна структури перевезень є одним з факторів, що визначають рівень таких техніко-експлуатаційних показників, як середня відстань перевезення, час простою під вантажно-розвантажувальними операціями, коефіцієнти

використання вантажності і пробігу автомобілів.

Загальна характеристика виконання плану перевезень доповнюється дослідженням причин відхилень фактичних обсягів робіт від передбачених у плані.

Підсумки аналізу виконання плану перевезень підводяться окремо по групі замовників, закріплених за даним підприємством (обов'язкова клієнтура), і по групі незакріпленої клієнтури. Завершується аналіз розробкою організаційно-технічних заходів щодо освоєння виявлених резервів зростання обсягу перевезень. Крім перевезень, при аналізі дається характеристика виконання плану за обсягом транспортно-експедиційних операцій, вантажно-розвантажувальних робіт та інших видів робіт і послуг.

Доходи автотранспортного підприємства складаються з доходів від перевезень, виконання транспортно-експедиційних робіт, експлуатації складів, вантажно-розвантажувальних операцій та інших робіт і послуг (надання техдопомоги на лінії, технічне обслуговування та ремонт автомобілів для інших підприємств і т. п.).

Доходи від перевезень - основна складова загальної суми доходів. Аналізуються ці доходи окремо по кожному виду перевезень по автоколонам і підприємству в цілому.