Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры ек. пп..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
509.44 Кб
Скачать

57.Реструктуризація підприємства, її сутнісна характеристика й можливі форми.

Реструктуризація підприємства - це здійснення організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, управління ним, форм власності, організаційно-правових форм, здатність привести підприємство до фінансового оздоровлення, збільшення обсягу випуску конкурентоспроможної продукції, підвищення виробництва.

Мета проведення реструктуризації - створення повноцінних суб'єктів підприємницької діяльності, здатних ефективно функціонувати в умовах переходу до ринкової економіки і виробляти конкурентноспроможну продукцію, що відповідає вимогам товарних ринків.

Форми реструктуризації:

1) Оперативна - забезпечує ліквідність та суттєве поліпшення результатів діяльності підприємства (3-4 місяці).

Комплекс заходів містить заходи з зменшення всіх видів витрат і швидкого збільшення обсягу збуту продукції та обороту капіталу.

2) Стратегічна - забезпечує довготермінову конкурентоспроможність підприємства.

Комплекс заходів включає визначення стратегічної мети та концепції розвитку підприємства, а також напрямів та інструментів реалізації цієї мети.

Види реструктуризації:

1. організаційно - правова - характеризується процесами комерціалізації, корпоратизації, зміни організаційної структури та власника державних підприємств.

технічна - пов'язана із забезпеченням такого стану підприємства, за якого воно досягає відповідного рівня виробничого потенціалу, технології", "ноу-хау", управлінських навичок, кваліфікації персоналу, ефективних систем постачання, тобто всього, що дає підприємству змогу виходити на ринок з ефективною та конкурентоспроможною продукцією.

економічна— досягається, коли продукція підприємства, його капітальні та поточні витрати, рівень продажу й цінова політика забезпечують такий рівень економічної рентабельності підприємства, що відповідає сучасним умовам господарювання.

фінансова — система заходів, націлена на погашення боргів підприємства, реорганізацію процедури стягування боргів, аналіз структури боргів та порядку їх погашення.

5. управлінська - зв'язана з підготовкою та перепідготовкою персоналу з орієнтацією на конкурентоспроможне функціонування підприємства, зміну його організаційної структури, менеджменту, технологічної, інноваційної та маркетингової політики.

Ступінь реструктуризації:

часткова (обмежена) — підприємство встановлює для себе певні орієнтири, які є кінцевою метою реалізації відповідного типу реформування.

усебічна - охоплює розробку нової організаційної структури, відповідної продуктової, трудової, технічної та технологічної політики, зміна в менеджменті, організації тощо.

Реструктуризація підприємств здійснюється після занесення їх до реєстру неплатоспроможних підприємств і проведення поглибленого аналізу фінансово-господарської діяльності.

Реструктуризація може здійснюватись шляхом:

1. об'єднання (злиття) підприємств з утворенням нової юридичної особи

виділення окремих структурних підрозділів з утворенням на їх базі нових юридичних осіб, або для подальшої приватизації

створення державної холдингової компанії з дочірніми підприємствами.

4. передача виділених структурних підрозділів у сферу управління іншого органу управління

5. перепрофілювання підприємства.

Проект плану реструктуризації має визначити:

- економічне обгрунтування її проведення

- пропозиції щодо форм і методів реструктуризації

способи розв'язання фінансових, соціальних та інших проблем, пов'язаних з реструктуризацією

витрати на проведення реструктуризації та джерела їхнього фінансування

конкретні заходи, спрямовані на реалізацію проекту

Оцінка ефективності проектів реструктуризації ведеться за результатами поліпшення фінансово - економічного та екологічного стану підприємства за рахунок збільшення обсягів реалізації конкурентоспроможної продукції, раціонального використання ресурсного потенціалу підприємства, прискорення обороту капіталу та підвищення продуктивності системи господарювання з одночасним збереженням гарантій соціального захисту працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]