Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tmm - Касян.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
2.7 Mб
Скачать

35 Тертя в обертальній парі.

Тертя в обертальній парі ( шипа по підшипнику,

п’яти по підп’ятнику).

Між валом 1 і підшипником 2 є радіальний зазор

,

Із попередніх положень про сили сухого тертя відомо, що сила повинна бути відхилена від нормалі на кут тертя , тоді сила тертя:

Момент , який прикладений до цапфи, зрівноважується моментом тертя :

де , а - радіус шипа.

Якщо з центра вала О описати коло радіуса , то повна реакція буде прикладена дотичне до цього кола

Коло радіуса називається колом тертя.

Коефіцієнт тертя визначається експериментально для різних умов роботи обертальних пар і змінюється в значних межах залежно від матеріалу, стану поверхні

. Тертя п'яти по підп'ятнику :на поверхні дотику п'яти і підп'ятника виникає сила тертя вертіння, яка відповідає закону Кулона - Амонтона

.

(6.51)

36. Тертя в гвинтовій кінематичній парі

Розглядаючи тертя в гвинтовій кінематичній парі, зазвичай, приймають ряд припущень.

По-перше, якщо закон розподілу тиску по гвинтовій різьбі невідомий, то умовно вважають, що сила тиску гайки на гвинт, чи, навпаки, гвинта на гайку прикладена по середній лінії різьби, розміщеній на відстані від осі гвинта.

По-друге, передбачається, що дія сил у гвинтовій парі може бути зведена до дії сил на повзун, який знаходиться на похилій площині. .тертя у гвинтовій парі з трикутною різьбою більше, ніж у гвинтовій парі з прямокутною різьбою.

37. Рідинне тертя (тертя ковзання змащених тіл).

За умови рідинного тертя безпосереднє дотикання між двома поверхнями, які рухаються одна відносно однієї, відсутнє, тому що є проміжний шар рідини (мастила).

За умови відносного руху поверхонь спостерігається зсув окремих шарів рідини один відносно іншого. Отже, тертя в шарі рідини призводить до в'язкого зсуву.

Введемо поняття коефіцієнта рідинного тертя , який залежить від відносної швидкості руху шарів мастила, навантаження , а також коефіцієнта в'язкості ,

,

(6.54)

Ньютон дослідним шляхом довів, що за умови плоскопаралельного руху в'язкої рідини, величина сили , необхідної для переміщення одного шару рідини паралельно іншим, дорівнює:

де - площа поверхні ковзання; - градієнт швидкості

Основні вимоги для рідинного тертя:

Мастильна рідина, яка заповнює зазор між поверхнями, що труться, повинна утримуватись в зазорі.У шарі мастила за умови відносного ковзання змащуваних поверхонь повинен виникати і підтримуватись внутрішній тиск, який зпівноважить зовніщнє навантаження, притискаючи поверхні, що ковзають, одна до одної.Мастильна рідина повинна повністю розділяти поверхні, що ковзають.Шар рідини, який знаходиться між поверхнями, що ковзають, повинен мати товщину, не меншу мігімальної межі, яка визначається найбільш виступаючими частинами нерівностей поверхонь, що труться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]