Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

13.Роздержавлення і приватизація в Україні. Основні методи і напрями

Сьогодні для країн з перехідною економікою нагальним є формування багатоманітності форм власності та господарювання як основи реформування адміністративно-командної системи на шляху до соціально-орієнтованого ринкового господарства. Особлива роль при цьому належить процесам реформування, якісної трансформації монопольно-державної власності. Світовий досвід засвідчує, що роздержавлення — це загальноекономічний процес. Основні форми І методи роздержавлення подано на рис.

Не слід ототожнювати роздержавлення власності з приватизацією. Процес роздержавлення як комплекс заходів, спрямованих на усунення монополії держави на власність, формування конкурентного ринкового середовища, відбувається як у межах державної власності, так і поза ними.

Приватизація є радикальною складовою процесу роздержавлення, сутність якої полягає у зміні державної форми власності на різновиди приватної.

Зазначені процеси відбуваються суперечливо, з соціальними загостреннями, потребують значних матеріальних, фінансових, організаційних, інтелектуальних зусиль тощо. Однак це необхідні заходи, рішучість і послідовність в проведенні яких, зрештою, призведуть до трансформації перехідної економіки в змішану економіку стабільного соціальне орієнтованого суспільства.

14. Сутність і критерії економіного прогресу, його рушійні сили і фактори.

Економічний прогрес — основа суспільного прогресу, скла­довими елементами якого (крім економічної) є соціальна, пра­вова, політична, національна, культурна, духовна та інші сто­рони прогресу. Загалом такий рух уперед виражається в пос­лідовній зміні суспільно-економічних формацій. Загальною тенденцією історичного розвитку є поступовий перехід від суспільних систем, зумовлених природними факторами (геог­рафічним середовищем, кількістю населення), до складніших систем, прогрес яких забезпечується зростанням кількості фак­торів і джерел розвитку. Так, у сучасних умовах якісно нови* ми факторами суспільного, у тому числі економічного, про­гресу є дух народу, енергія й активність нації, національна психологія та свідомість людей.

Результат економічного прогресу — реальні досягнення в процесі економічноп зростання. Такі досягнення є критеріями соціально-економіч ного прогресу. Оскільки суспільний спосіб виробництва вклю чає ряд структурних елементів, то економічний прогрес маї різні критерії виміру. Двома основними сторонами суспільного способу виробництва є продуктивні сили і виробнич відносини, або відносини власності. Оскільки продуктивні силі є його змістом, а відносини власності — формою, а внзначаль ними у співвідношенні цієї пари категорій е зміст, то розвиток продуктивних сил виступає найбільш загальним критері єм економічного прогресу.

Залежно від структури всієї системи продуктивних cил відбувається конкретизація найвищого, узагальнюючого кри терію. Тому слід розрізняти такі критерії економічного про гресу, як рівень розвитку робочої сили, засобів праці, науки форм і методів організації виробництва, використовуваниз людьми сил природи, інформації. Рівень розвитку засобів праці характеризується продук тивністю, здатністю замінювати працю людини та іншими по­казниками.

Рушійні сили економ.прогресу-інтереми та потреби.

Потреби — це категорія, що відбиває ставлення людей до умов їх життєдіяльності В структурі поіреб суспільства можна виділити кілька типів відносин, що характеризують зв'язок людей з умова­ми життєдіяльності ставлення до природи (потреби у спілкуванні з природою, в охороні природи), до Існуючих засобів життя (потре­би у засобах виробництва І предметах споживання), до себе та Інших людей (потреба у самовираженні, саморозвитку, у соціальному статусі, спілкуванні), до праці та дозвілля (потреба у цікавій, твор­чій пращ, у відпочинку та Ін )

Економічний інтерес — це реальний, зумовлений відносинами власності та принципом економічної вигоди моїив і стимул соціальних дій щодо задоволення динамічних систем Індивідуальних потреб Економічний Ініерес є породженням І соціальним проявом потреби Інтерес виникає, коли задоволення поіреби усвідомлюється як конкреіна меіа (максимізацш прибутку, привласнення товару, корисіування або володіння певним товаром ющо) Отже, економічні Інтереси — це усвідомлені поіреби Існування різних суб'єкпв господарювання. Генезис Ініересу поляїає у відборі свідомісію найважливіших поіреб для задоволення, реалізації їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]