Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

42. Класифікація підприємств за розмірами. Необхідність підтримки малого підприємництва.

Стаття 2 Закону України «Про підприємства в Україні» за обся­гами господарського обороту і чисельністю працівників дозволяє відносити підприємства незалежно від форм власності до категорії малих підприємств. До малих підприємств належать новостворю­вані та діючі підприємства:

• у промисловості та будівництві — з чисельністю працюючих до 200 осіб;

• в інших галузях виробничої сфери — з чисельністю працюю­чих до 50 осіб;

• у науці і науковому обслуговуванні — з чисельністю працюю­чих до 100 осіб;

• у галузях невиробничої сфери — з чисельністю працюючих до 25 осіб;

• у роздрібній торгівлі — з чисельністю працюючих до 15 осіб.

На сьогодні термін «мале підприємство» фактично не вжи­вається і замінений на інший термін — «суб'єкт малого підприємництва». Змінилися і критерії віднесення до суб'єктів ма­лого підприємництва. Так, ст. 1 Закону України від 19 жовтня 2000 р. № 2063-ПІ «Про державну підтримку малого підприємництва» до суб'єктів малого підприємництва відносить юридичних осіб будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 500000 євро. При цьому середньооблікова чи­сельність працюючих визначається з урахуванням усіх працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філій, відділень та інших відо­кремлених підрозділів. Проте зазначений Закон не поширюється на довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, суб'єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері граль­ного бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, які є виробни­ками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам — засновникам та учас­никам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25%...

Віднесення підприємств до суб'єктів малого підприємництва оз­начає, зокрема, можливість перейти на спрощену систему оподат­кування в порядку, передбаченому Указом Президента України від З липня 1998 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності». Проте цим нормативно-правовим актом передбачені інші критерії віднесення до суб'єктів малого підприємництва. Стаття 1 Указу зазначає, що спрощена система оподаткування може застосовуватися, зокрема, до юридичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої ор­ганізаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб; про­те обсяг виручки таких юридичних осіб від реалізації продукції (то­варів, робіт, послуг) за рік не повинен перевищувати 1 млн. грн. (а не 500000 євро, як це встановлено Законом України «Про держав­ну підтримку малого підприємництва»). Вважаємо, що, оскільки ст. 5 Закону передбачено запровадження спрощеної системи оподатку­вання, бухгалтерського обліку та звітності, перевага при віднесенні осіб до суб'єктів малого підприємництва повинна віддаватися саме положенням Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» як нормативного акта вищої юридичної сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]