Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41 політологія.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

48.Політична ідеологія: поняття, рівні реалізації та роль у функціонуванні політичних режимів.

За Марксом, ідеологія включає широкий спектр духовних утворень (релігію, ідеалістичну філософію і т. д.) і служить засобом підпорядкування трудящих панівним класам, які монополізують функцію ідеологічного виробництва.

Спробу соціологічного дослідження ідеології зробив К. Маннгейм. Для нього ідеологія - спосіб розуміння суспільно-політичних явищ правлячим класом, що визнається їм єдино істинним. Вчений підкреслює важливі характеристики ідеології - її систематизованість, а також здатність згуртовувати людей, акумулювати їх енергію для дії.

Англійський дослідник Л. Фойер спробував сформулювати деякі закони, які визначають функціонування ідеології: закон постійних інгредієнтів, закон «лівого» і «правого» крила, закон генераційної ідеологічної хвилі.

Торкаючись першого закону, автор зазначає, що у всіх ідеологіях можна виявити три постійних елемента. Перш за все, це біблійний міф про Мойсея - визволителя євреїв з єгипетського полону. Всім ідеологіям властиво уявлення про власну місію позбавлення і розкріпачення. Другий елемент - це догмат, що дає ідеології філософське обгрунтування. І нарешті, третій елемент - це певний прошарок людей, клас, який покликаний втілити ідеологію в дію.

Суть «закону крил» полягає в тому, що одна і та ж філософська ідея у своєму розвитку проходить різні політичні та соціальні стадії - «зліва направо» або навпаки, тобто обслуговує різні політичні та соціальні сили.

Зміст закону «генераційної хвилі» полягає в тому, що кожне чергове покоління (генерація) шукає нову ідеологію. Це і є початок нової генераційної ідеологічної хвилі. Біля витоків ця хвиля як явище прогресивна, вона виникає «зліва», спирається на «ліві» сили. Потім рух йде до «центру», у фіналі хвиля завершується «поправіння» вже подорослішав молодого покоління.

У сучасній політології ідеологію найчастіше характеризують як систему цінностей і переваг людей, залучених до політична дія (Д. Істон, М. Дюверже та ін.) Незважаючи на критичні судження про ідеологію, пов'язані з впливом людських інтересів на ідеологічне свідомість, відсутністю чіткої межі між істинами і цінностями, багато сучасних ідеології претендують на науковість, представляючи собою цілісну, взаємопов'язану систему поглядів, ідей, в якій висловлюється ставлення до тієї чи іншої дійсності : погляди, інтереси, цілі, наміри, умонастрої людей, класів, партій, суб'єктів політики і влади тих чи інших епох, поколінь, громадських рухів, мистецтва, літератури і т. д.

Прагнення різних груп суспільства втілити свої інтереси, уподобання (соціальні, економічні, національні і т. д.) призвело до виникнення різних за цілями і змістом видів політичної ідеології (ліберальної, консервативної, революційної, радикальною, шовіністичної і т. п.) і поданням про протилежність і боротьбі ідеологій. Політичні ідеології стали виступати як певні доктрини, що виправдовують претензії будь-якої групи на владу, її використання. Духовний експансіонізм стає яскравою рисою політичної ідеології як ідеологічного знаряддя еліти, яка прагне підпорядкувати громадську думку власним ідеям, поглядам на те, як має розвиватися суспільство.

Природно, що реальна вага політичної ідеології залежить від ступеня її впливу на суспільну свідомість. У залежності від масштабу охоплення ідеологіями соціальної реальності виділяють дві основні різновиди - тоталітарні і відкриті ідеології.

Тоталітарна ідеологія прагне дати пояснення усім явищам, виробити цілісну картину світу, логічно взаємозв'язану, що виключає суперечності. Носій такої ідеології має цільний світогляд, що не піддається сумнівам.

Відкрита ідеологія - протилежність тоталітарної і орієнтується на людину думаючого.

Тим не менш, всі види політичної ідеології виконують певні функції.

Орієнтаційна функція. Ідеологія як сукупність уявлень про суспільство, соціальний прогрес, особистості та влади задає систему смислів і орієнтації людської діяльності.

Мобілізаційна функція. Ідеологія, пропонуючи ідеали більш досконалого суспільства, спонукає до активної політичної діяльності і мобілізує суспільство, соціальні групи на їх реалізацію.

Інтегративна функція. Ідеологія наділяє сенсом будь-яке політичне дію і задає йому таку значимість, яка за своїми масштабами перевершує будь-який індивідуальний чи груповий інтерес.

Амортизаційна функція. Володіючи інтегративної функцією, ідеологія служить ослаблення соціальної напруженості в ситуації, коли виникає невідповідність між потребами суспільства, групи, індивідуума і реальними можливостями їх задоволення. Пропоновані ідеали виступають як надихаючих смислів, що спонукають особистість, групу знаходити в собі сили після невдач, знову прагнути до активних дій.

Функція вираження і захисту інтересів певної соціальної групи. Ідеологія може виникати на основі інтересів будь-якої соціальної групи, протиставляючи їх інтересам інших груп.

Ідеологія, як правило, інституційно оформлена в політичних партіях, рухах, спілках, угрупованнях. Для цих інститутів важливим завданням є орієнтація політичної поведінки громадян. У сучасній політології у зв'язку з вирішенням цього завдання розглядаються декілька рівнів політичної ідеології.

Теоретичний, концептуальний рівень. Це найбільш абстрактний (науковий) рівень, на якому розкриваються ідеали та цінності певного класу, нації, держави, формуються основні положення, що стосуються головних сфер життєдіяльності суспільства і людини.

Програмно-політичний рівень. На ньому з мови соціально-філософських принципів переводяться на мову програм і гасел вимоги еліти або контреліти, формується нормативна основа для прийняття управлінських рішень та політичної поведінки громадян. Вимоги цього рівня - максимальна доступність можливо більшому числу людей, орієнтування їх на політичні дії. Практика показує, що цей рівень часто вступає в протиріччя з першим - науковим - рівнем і для широких мас частіше за все є «стелею».

Актуалізований рівень. Він дозволяє еліті (через вивчення громадської думки) визначати ступінь освоєння ідей, цілей, принципів конкретної ідеології, її впливу на практичну діяльність людей, їх політичну поведінку. Найбільшу значимість цей рівень має в суспільстві з відкритими ідеологіями.

Таким чином, політична ідеологія постає як система поглядів і концепцій щодо навколишнього світу, певне світобачення і в той же час система політичних орієнтації та установок. Це одночасно вчення (доктрина), програма та політична практика.

Проблемі засвоєння ідеології масовою свідомістю надається першочергового значення, причому особлива роль відводиться партіям. Яке б положення не займала партія в політичній системі, її головними функціями будуть виявлення та узгодження масових поглядів і мобілізація масової підтримки політичної влади в плані збереження чи зміни політичного режиму та курсу. Політичним партіям необхідно або нав'язати всьому суспільству міститься в сповідуваних ідеологіях систему цілей суспільного розвитку, або переконати громадян у тому, що вони відповідають їх основним цілям, інтересам. Словом, використовувати насильство або переконання, зброю або пропаганду.

Розвиток цивілізації, вдосконалення техніки, технологій, ускладнення організаційних засад суспільства сприяли виробленню і впровадженню низки важливих норм і принципів політичної діяльності. У сучасних демократичних суспільствах можливість змагальності різних ідеологій у боротьбі за голоси більшості спирається на принципи, норми, процедури і способи побудови всіх гілок влади, опитування населення, виборні кампанії, референдуми.

«Мирний» настрій партій, громадських рухів в реалізації політичної ідеології зробив пропаганду найважливішим інструментом поширення політичного впливу.

Сенс пропаганди - у поєднанні теоретичного та буденного рівнів пізнання, у формуванні політичних орієнтації, які виражаються в готовності до певного типу політичної дії. За змістом інформації та способів розповсюдження розрізняють наукову, масову і практичну пропаганду.

Наукова пропаганда впливає на масову свідомість за допомогою теорій і концепцій у процесі гуманітарної освіти, політичного навчання громадян.

Масова пропаганда впливає допомогою образних суджень, наочних уявлень. Вона проводиться через систему виховання, профосвіти, засоби масової комунікації (телебачення, радіо, преса), суспільну рекламу (монументальна пропаганда, історичні музеї, світові рекорди і т. д.), виробничу рекламу, масову культуру (кіно, музика та ін) , масове спілкування (свята, демонстрації). Цей вид пропаганди оперує істинами життєвими і доповнює наукову, зачіпаючи не тільки розум, а й почуття, коли політичні знання трансформуються в політичну віру, лояльність, прихильність.

Однак, в кінцевому рахунку, практичні умови життя людей є головним чинником, що визначає їхню свідомість. Тому практична пропаганда завжди доповнює наукову і масову. Для керівних кіл, політичних партій важливо формувати прийнятні умови життя людей, які не вступали б у суперечність з пропонованими політичними ідеологіями. У поширенні пропаганди в сучасних умовах надзвичайно важливу роль відіграють електронні засоби масової інформації, особливо в періоди передвиборчих кампаній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]