Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

35.Крива однакового обсягу продукції – ізокванта.

Ізокванта - це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації ресурсів (праці та кпи палу), які дають змогу отримати однаковий обсяг виробництва продукції.

Карга ізоквант - сукупність ізоквант однієї виробничої функції, кожна з яких відповідає псиному обсягу випуску продукції .

Властивості кривих ізоквант:

- Чим далі крива від початку координат, тим більшому обсягу продукції вона відповідає.

- Ізокванта має спадний нахил, так як зростаючий графік ізокванти не відповідає умові виробничої функції.

- Ізокванти не перетинаються.

Гранична норма технологічного заміщення показує, на скільки одиниць має зменшитися виробниче споживання одного ресурсу в обмін на збільшення кількості споживання іншого ресурсу на одиницю за умови, що обсяг виробництва залишається незмінним

Гранична норма технологічної заміни праці капіталом визначається за формулою

Гранична норма технологічної заміни капіталу праціею визначається за формулою:Форма ізокванти показує, що гранична норма технологічного заміщення капіталу працею зростає при просуванні вниз уздовж ізокванти.

Крайні величини граничної норми технологічного заміщення визначають крайні форми кривої ізокванти:

AL AК

а) MRTSlk = 0. Дана ситуація характеризує виробництво, при якому праця і капітал є взаємодоповнюючими і вони абсолютно не взаємозамінюються один одним (Рис. 7.3а).

К

б) MRTSlk = 1. В даному випадку фактори праця і капітал наділені абсолютною взаємозамінністю .

36. Лінія однакових витрат - ізокоста

Ізокоста - це лінія, кожна точка якої відображає однакову суму витрат за різних поєднань двох ресурсів (праці та капіталу)

Ізокоста

Якщо ТС - сума грошей, яку витрачає виробник на придбання факторів праці £ і капіталу К за цінами Рь і Рк, то рівняння ізокости має вигляд:

ТС = LР(L) + КРк

Карта ізокост - це множина ізокост, кожна з яких ілюструє різні рівні довгострокових валових витрат.

Властивості ізокост:

  • кут нахилу ізокости залежить від цін на фактори виробництва. Так, кут нахилу ізокости збільшується при зростанні ціни праці та зниженні ціни капіталу і, навпаки, кут нахилу ізокости зменшується в разі зниження ціни праці та зростання ціни капіталу;

  • усі точки ізокости відповідають однаковим сукупним витратам факторів виробництва;

  • чим далі від початку координат розміщена ізокоста, тим більший обсяг ресурсів використовується у виробництві;

  • зміна ізокост на площині можуть відбуватися довільно.

Мінімальний рівень витрат забезпечується за умови, що гранична продуктивність у розрахунку на одиницю вартості ресурсу буде однаковою для всіх ресурсів, використовуваних виробником.

37.Спільний графік однакового продукту та однакових витрат

Для вибору стратегії поведінки підприємець повинен співставити виробничу функцію з обсягом витрат. Це здійснюється шляхом аналізу на одній площині карти ізокванта та ізокост.

Оптимальний рівноважний стан виробництва досягається тоді, коли ізокванта є дотичною до ізокости. В цій точці забезпечується максимальний обсяг виробництва в межах заданих витрат.

У точці дотику кут нахилу ізокости (ринкова норма взаємозаміщення) та ізокванти (норма взаємозаміщення факторів за технологією) той самий

Ця умова мінімізації витрат, відома під назвою еквімаржинальний принцип, або принцип рівності зважених (на грошову одиницю) граничних продуктів: для мінімізації вартості за заданого рівня виробництва підприємству треба використовувати таку комбінацію ресурсів, за якої співвідношення граничних продуктивностей ресурсів та їхніх цін рівні між собою.

Розглянемо стан рівноваги підприємства з позиції мінімізаційно-максимізаційних цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]