Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_pidpriyemstva_Avtosokhranennyy.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
413.7 Кб
Скачать

13. Види та функції оплати праці. Структура фонду оплати праці.

Погодинної називається така форма оплати праці, при якій заробіток працівнику нараховується за встановленою тарифної ставки або окладу за фактично відпрацьований ним час.

Заробіток робітників визначають множенням годинної або денної тарифної ставки його розряду на кількість відпрацьованих ним годин або днів. Заробіток інших категорій працівників визначають так: якщо ці працівники відпрацювали всі робочі дні місяця, то їх оплату становитимуть встановлені для них оклади, якщо ж вони відпрацювали неповне число робочих днів, то їх заробіток визначають діленням встановленої ставки на кількість робочих днів і множенням отриманого результату на кількість оплачуваних за рахунок підприємства робочих днів.

Застосовується погодинна форма оплати праці перш за все там, де:

- Витрати на визначення планового і облік виробленого кількості продукції відносно високі;

- Кількісний результат праці вже визначено ходом робочого процесу (наприклад, робота на конвеєрі з заданим ритмом руху);

13- Кількісний результат праці не може бути виміряна і не є визначальним (наприклад, діяльність у сфері управління);

- Якість праці важливіше його кількості (наприклад, робота освітлювача сцени);

- Робота є небезпечною (наприклад, робота пожежного);

- Робота неоднорідна за своїм характером (наприклад, робота секретаря-друкарки);

- Робота нерегулярна по навантаженню (наприклад, робота викладача вузу).

Проста погодинна - за цією системою заробіток працівнику нараховується за присвоєної йому тарифної ставки чи окладу за фактично відпрацьований час.

З простої почасової системою оплачується праця частини робітників-почасовиків, а також керівників, фахівців і службовців.

За способом нарахування заробітної плати дана система підрозділяється на три види:

- Погодинну;

- Поденну;

- Помісячну.

Почасово-преміальна - по цій системі в заробітну плату працівника понад тариф (окладу, ставки) за фактично відпрацьований час включається премія за конкретні досягнення у праці за заздалегідь встановленими показниками.

Відрядна форма оплати праці та її види

Відрядної називається така форма оплати праці, при якій заробітна плата працівнику нараховується в заздалегідь встановленому розмірі за кожну одиницю виконаної роботи або виготовленої продукції (вираженої у виробничих операціях, штуках, тоннах і так далі).

Застосовується відрядна оплата праці там і тоді, де і коли:

- Мається кількісний результат праці;

- Кількісний результат праці може бути виміряно;

- Існує необхідність збільшувати обсяги виробленої продукції або виконаних робіт, послуг;

- Зростання виручки внаслідок відрядної оплати праці виключає погіршення якості продукції (робіт, послуг), порушення технології виробництва і правил Техніки Безпеки.

Тарифна система являє собою сукупність ставок заробітної плати (тарифних ставок, посадових окладів) та умов їх застосування для оплати праці працівників. У ринкових моделях економіки тарифні системи зазвичай встановлюються в ході переговорного процесу між роботодавцями та найманими працівниками і являють собою узгоджені на певний період часу гарантовані умови оплати за виконання трудових обов'язків (норм праці) протягом будь-якої одиниці робочого часу (години, дні, тижні і тому подібне). В даний час вони є найбільш поширеними формами існування ціни робочої сили.

Цей вид оплати праці ставить заробіток працівника на повну залежність від кінцевих результатів роботи всього робочого колективу, до якого належить працівник.

Заохочувальні системи оплати праці

13. Практика господарської діяльності підприємств виробила різноманітні заохочувальні системи, які можуть застосовуватися в конкретних виробничих умовах окремо або в поєднанні один з одним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]