Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_pidpriyemstva_Avtosokhranennyy.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
413.7 Кб
Скачать

30. Економічна сутність, класифікація та структура інвестицій.

Інвестиція (від лат. invest, вкладення коштів) — господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції.

Економічне визначення інвестицій — видатки на створення, розширення, реконструкцію та технічне переозброєння основного капіталу, а також на пов'язані з цим зміни оборотного капіталу, оскільки зміни у товарно-матеріальних запасах здебільшого залежать від руху видатків на основний капітал.

Класифікація

По об'єктах вкладення засобів виділяють реальні і фінансові інвестиції. Оскільки в економічній літературі існують різні підходи до визначення сутності та структури даних економічних форм, їх співвідношенню з іншими класифікаційними групами інвестицій, необхідно уточнити зміст реальних і фінансових інвестицій, визначити їх. об'єкти.

Реальні інвестиції виступають як сукупність вкладень у реальні економічні активи : матеріальні ресурси (елементи фізичного капіталу, інші матеріальні активи) та нематеріальні активи (науково-технічна, інтелектуальна продукція і т.д.). Найважливішою складовою реальних інвестицій є інвестиції, здійснювані у формі капітальних вкладень, які в економічній літературі називають також реальними інвестиціями у вузькому сенсі слова, або капіталообразующімі інвестиціями.

Фінансові інвестиції включають вкладення коштів у різні фінансові активи - цінні папери, паї і часткові участі, банківські депозити і т.п.

За мети інвестування виділяють прямі і портфельні (непрямі) інвестиції.

Прямі інвестиції виступають як вкладення в статутні капітали підприємств (фірм, компаній) з метою встановлення безпосереднього контролю та управління об'єктом інвестування. Вони спрямовані на розширення сфери впливу, забезпечення майбутніх фінансових інтересів, а не лише на отримання доходу.

Портфельні інвестиції являють собою кошти, вкладені в економічні активи з метою отримання 30 доходу (у формі приросту ринкової вартості інвестиційних об'єктів, дивідендів, відсотків, інших грошових виплат) і диверсифікації ризиків. Як правило, портфельні інвестиції є вкладеннями в придбання належать різним емітентам цінних паперів, інших активів.

Форми інвестиційної діяльності можуть бути також класифіковані за термінами, ризикам, формам власності на інвестиційні ресурси, регіонами, галузями.

По термінах вкладень виділяють короткострокові, середньострокові і довгострокові інвестиції.

Під короткостроковими інвестиціями розуміються зазвичай вкладення коштів на період до одного року. Дані інвестиції носять, як правило, спекулятивний характер. Середньострокові інвестиції являють собою вкладення коштів на термін від одного року до трьох років, довгострокові інвестиції - на термін понад три роки.

За ризиками розрізняють агресивні, помірні і консервативні інвестиції. Дана класифікація тісно пов'язана з виділенням відповідних типів інвесторів.

Агресивні інвестиції характеризуються високим ступенем ризику. Вони характеризуються високою прибутковістю і низькою ліквідністю.

Помірні інвестиції відрізняються середньої (помірної) ступенем ризику при достатній прибутковості і ліквідності вкладень.

Консервативні інвестиції представляють собою вкладення зниженого ризику, що характеризуються надійністю і ліквідністю.

Ефективність використання інвестицій залежить від їхньої структури. Під структурою інвестицій розуміється їх складу за видами і напряму використання, а також питома вага в загальному обсязі інвестицій.

Розрізняють:

- технологічну структуру,

- відтворювальний структуру,

- територіальну структуру ,

- галузеву структуру,

- за джерелами фінансування,

- за видами власності.

Технологічна структура реальних інвестицій дає уявлення про склад витрат на будівельно-монтажні роботи, придбання машин, обладнання , інструментів, на інші капітальні витрати.

відтворювальних структура капітальних вкладень характеризує розподіл і співвідношення інвестицій за формами відтворення основних виробничих фондів, показує частку капітальних вкладень, що направляється на реконструкцію, технічне переозброєння діючих підприємств, нове будівництво, модернізацію виробництва.

Під територіальною структурою капітальних вкладень розуміється їх розподіл і співвідношення по територіях, регіонами, областями країни.

Галузева структура означає розподіл і співвідношення капітальних вкладень по галузях промисловості та економіки. Вона свідчить про ступінь збалансованості і пропорційності у розвитку галузей, а також про розвиток галузей, що 30забезпечують прискорення науково-технічного прогресу в країні.

Виділяють також структуру капітальних вкладень за джерелами фінансування, яка відображає їх розподіл і співвідношення в розрізі джерел фінансування: власних і залучених коштів.

Важливу роль грає і структура капітальних вкладень за формами власності, під якою розуміється розподіл і співвідношення капітальних вкладень в розрізі форм власності: державної, приватної, муніципальної, спільної, іноземній і ін Приватні інвестиції представляють собою вкладення капіталу фізичними та юридичними особами недержавної форми власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]