Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ped.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
36.22 Кб
Скачать

50. Види працімолодших школярів. Педагогічні умови ефективної організації дитяої праці. Народна педагогіка про трудове виховання.

Трудова свідомість особистості містить уявленя про ставлення до праці, участі в суспільно корисній праці, усвідомлення необхідності трудового самовдосконалення, систему знань, трудових умінь і навичок, з*ясування ролі права у виборі майбутньої професії. Досвід трудової діяльності означає систему загальних у мінь і навичок необхідних у повсякденному житті, праці, обєктивного оцінювання результатів своєї праці та самооцінювання вмінь і навичок систематизованої організованої посильної суспільно-корисної праці, узагальнення забутого досвіду. Активна трудова позиція зумовлюється системою трудових потреб, інтересів, переконань, ціннісних орієнтаціях. Уподобань, прагнення до обдуманого вибору професії, продовження освіти у відповідному навчальному закладі. формування готовності до праці поділяють на етапи. Своєрідні ступені трудового становлення особистості. Дошк період. На цьому етапі відбувається залучення дітей до побутової праці, догляду за тваринами і рослинами; виготовлення іграшок, ознайомлення з працею дорослих, формування переконань щодо необхідності праці, бережливого ставлення до її результатів. Поч школа. Головне для неї – вироблення елементарних прийомів, умінь і навичок ручної обробки різних матеріалів, вирощування сільскогосподарських культур, ремонту навчально-наочного приладдя, виготовлення іграшок, різних предметів для школи. Учні знайомляться з деякими професіями. Основна школа. Навчання і виховання у ній зосереджується на оволодінні знаннями і практичними уміннями обробки металу та дерева, основам електроніки, металознавства, графічної грамоти. Формування уявлень про головні галузі народного господарства, вмінь і навичок виготовлення нескладних виробів. Почсинаючи з 8 класу, учні працюють унавчально-виробничих бригадах міжшкільних навчально-виробничих комбінатах, навч цехах. Старша школа ставить за мету оволодіння уміннями і навичками наймасивніших професій, які здобувають безпосередньо на виробництві, урахуванням потреб регіону, наявної навчально-технічної та виробничої бази. На цьому етапі важливо знайомити учнів з основами економічної теорії, підприємницької діяльності, псих-пед засадами управління. На всях етапах трудового вих-ня учнів необхідно формувати потребу в праці і творчому ставленні до неї, залучати до реальних виробничих відносин і формувати розвинуте, зорієнтолване на особливості ринкового господарювання, економічне мислення, розвивати загальні (інтелектуальні, психофізіологічні, фізичні) спеціальні (художні, технічні, математичні) здібності, відроджувати національні традиції, народні промисли та ремесла, виховувати культуру особистості в усіх її проявах.

51. Завдання, зміст та джерелаестетичного виховання учнів. Форми й засоби художнього виховання молодших школярів.

Естетичне виховання – педагогічна діяльність, спрямована на формування здатності сприймати і перетворювати дійсність за законами краси. Метою естетичного виховання є високий рівень естетичної культури особистості, її здатність до естетичного освоєння дійсності. Естетична культура – сформованість у людини естетичних знань, смаків, ідеалів, здібностей до естетичного сприймання щодо дійсності, творів мистецтва, потреба вности прекрасне в оточуючий світ, оберігати природну красу, її рівень виявляється як у розвитку всіх компонентів естетичної свідомості (почуттів, поглядів, переконань, смаків, потреб, ідеалів), так і врозвитку умінь і навичок, активної перетворюючої діяльності у мистецтві, праці, побуті, людських взаєминах, . зміст естетичного вих-ня конкретизується у програмах з літератури, музики, обр мист, основ наук, у різних самодіяльнних обєднань учнів (хори, оркестри,. Ансамблі, літ, драматичні,, хореографічні гуртки, кіно- і фотогуртки), у роботі студій (худ, спортив тощо), під час факультативних занять з етики, естетики, різних видів худ творчості, історії мистецтва. Джерелами естетичного вих-ня є худ література, музика, обр театральне мистецтво, кіно, природа, естетика шкільних приміщень, зов вигляд учителів та учнів, взаємини між учнями та вчителями та ін. в естетичному вих-ні учнів величезне значення має особистість педагога. Його поведінка, одяг, постава, рухи, міміка, голос, тон-все це має бути взірцем для учнів. Показанням естетичної вихованості учнів-це і їх зов вигляд, манера поводитися, розмовляти, вигляд їхніх підручників, зошитів тощо. Естетичне вих-ня є багатогранним процесом, основу якого скл такі напрями: 1 життя і діяльністьт дитини у сімї. Тут формуються основи естетичних смаків, почуттів, на що впливають організація побуту в оселі, одяг, взаємини в сімї, оцінювання старишими краси предметів, явищ, безпосередня участь в естетичній діяльності. 2 виховна діяльність дошк закладів здійснюється через естетику побуту, систему спеціальних занять(музика, обр мист, танці, ігри тощо). 3. Нач виховна діяльність загальноосвітніх закладів передбачає залучення учнів до оволодіння змістом навчальних дисциплін (мови, літератури, історії, предметів природничого циклу, музики, обр мист), позакл виховної роботи (танцювальні гуртки, хорові колективи, стідіїї обр мист). У школах сторюють спеціалізовані гуманітарно естетичні класи, що сприяє естетичному розвитку учнів. 4. Навчально-виховна робота позашкільних дит навч закладів (будинки і палаци дит-юн творчості, студії, дит музичні та художні школи тощо). Діяльність спрямована на задоволення інтересів, розвиток здібностей дітей, залучення їх до активної естетичної діяльності. 5. Діяльність професійних навч-виховних закладів. 6 вплив ЗМІ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]