Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора нормальна.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

36. Капітал підприємства та його кругообіг

Термін «капітал підприємства» повинен асоціюватися з терміном «капітал капіталістичного підприємства».

Капітал капіталістичного підприємства – це засоби виробництва, інше майно та цінності, які обслуговують процес виробництва, а також просте і розширене відтворення підприємства.

Хоч би яка була суспільна форма процесу виробництва на підприємстві, він у всякому разі має бути безперервним протягом досить тривалого періоду, тобто повинен періодично знов і знов пробігати одні й ті самі стадії. Тому всякий процес виробництва на підприємстві, який розглядається в постійному зв’язку і безперервному потоці свого відновлення, є водночас процесом відтворення.

Капітал починає свій рух із грошової форми. Грошовий капітал Г використовується на купівлю засобів виробництва Зв і робочої сили РС, які поєднуються в процесі виробництва В і створюють новий товар Т, після реалізації якого капіталіст одержує його вартість у грошовій формі Г/.

У процесі кругообігу капітал проходить три стадії.

Перша стадія: Г – Т (Рс + Зв ) – купівля на ринку засобів виробництва і робочої сили (стадія обігу).

Друга стадія: …В…Т/ - стадія виробництва, на якій створюються нові товари. Літера В означає процес виробництва, а літера Т – обсяг товару з такими витратами, що дають можливість одержати прибуток.

На другій стадії капітал підприємства діє як продуктивний капітал. Вироблена продукція Т/ виступає як товарний капітал – форма, в якій капітал існує на цій стадії, перехідний на третю стадію.

Третя стадія кругообігу: Т/- Г/ - стадія ре6алізації виробленої продукції, тобто товарного капіталу, на конкурентному ринку. У прикладі визначено, що продукція хлібокомбінату має попит, а ціна стала – 1 грн. за хлібину за будь-якого обсягу продажу в короткостроковому періоді.

На першій і третій стадіях кругообіг функціонує у сфері обігу, на другій – у сфері виробництва, яка є вирішальною.

Кругообіг капіталу – це безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три стадії, набуває на кожній з них певної функціональної форми і повертається до своєї вихідної форми – грошової.

Оборот капіталу – це кругообіг капіталу, узятий не як окремий акт, а як процес, що безперервно повторюється. Оскільки капітал, рухаючись, проходить сферу виробництва і сферу обігу, то його час обороту складається з часу виробництва і часу обігу.

Основний капітал – частина продуктивного капіталу, яка цілком і багаторазово бере участь у виробництві товару, переносить свою вартість на новий продукт частинами (у міру зношення). До основного капіталу відносять ту частину авансового капіталу, яка втілюється в засобах праці (споруди, машини, устаткування, інструмент). Перенесена частина вартості основного капіталу створює амортизаційний фонд.

Існують два види зношування основного капіталу – фізичне і моральне. Фізичний знос – матеріальний знос машин, інструментів, будинків і споруд, інших засобів праці за час їхнього функціонування в процесі виробництва або невикористання. Моральний знос основного капіталу – це передчасна втрата основним капіталом їхньої вартості або зменшення її.

Амортизація основного капіталу – це заміщення в грошовій формі зношених засобів праці поступовим перенесенням вартості на продукт (послуги), що виробляється.

Оборотний капітал – частина продуктового капіталу, вартість якої входить у створюванні товари цілком і яка повністю повертається в грошовій формі після їх реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]