Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гаськевич екзамен 26-30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
70.14 Кб
Скачать
  1. Твердість ґрунту, значення і методи визначення.

Твердість ґрунту - властивість ґрунту чинити опір стисканню та розклинюванню. Вимірюється за допомогою твердоміра і виражається в кг/см2. Залежить від гранулометричного складу, ступеня гумусованості, структурності, складу обмінно-увібраних катіонів, вологості та ін. факторів.

Твердість грунту – властивість грунту в природному заляганні опиратися стискуванню і розклинюванню. Виражається в кг/см2. вимірюється за допомогою твердомірів. Показники коливаються від 5 до 60 кг/см2. Висока твердість грунту – показник поганих агрофізичних якостей. Твердість залежить від вологості, гран складу, оструктуреності, складу поглинутих катіонів, вмісту гумусу. Із зниженням вологості твердість грунту зростає. Грунти, які добре оструктурені і мають високий вміст гумусу мають менші показники твердості. Насичення ППК кальцієм знижує твердість, а насичення натрієм значно підвищує її. У чорноземів твердість у 10-15 разів нижча ніж у солонців. Високі показники твердості підвищують тяговий опір при обробітку, знижує проростання насіння, ускладнює проникнення коріння рослин

  1. Промивний сезонно-сухий і непромивний тип водного режиму ґрунтів.

Непромивний режим властивий зонам, де середня річна норма опадів менша від середньорічної випаровуваності (степ, посушлива савана). Ґрунтова товща промочується на глибину 0,5 2 м, нижче знаходиться шар із постійно низькою вологою. У верхній частині профілю відповідно з режимом опадів волога коливається в межах від ПВ до ВВ, у нижній від вологи розриву капілярів (ВРК) до ВВ протягом року.

Промивний режим властивий ґрунтам лісових зон тайги, вологих субтропіків і тропічних лісів, помірних широколистяних лісів, де річна сума опадів перевищує річну випаровуваність. Щорічно ґрунтова товща промочується до рівня ґрунтових вод, що забезпечує винос продуктів ґрунтоутворення за межі ґрунтової товщі (рис.24). Ґрунти мають надлишок води.

Промивний сезонно-посушливий режим характерний для територій з двома контрастними сезонами: дощового з вологістю ґрунту від ПВ до НВ і посушливого від ВРК до ВВ (тропічні вологі савани).