Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_ЗВІТ_ВТП_Шустова А.С...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

6. Техніка безпеки та охорона праці при виконанні комп’ютерних та суміжних з ними робіт на підприємстві.

Основні законодавчі акти про працю: конституція України , закон про працю, кодекс законів про працю, закон про охорону праці, укази президента, постанови уряду і верховної ради, постанови місцевих органів самоврядування, по професіям і на робочому місці.

Правила техніки безпеки розробляються інститутами, організаціями і на підприємствах, тому вони поділяються на загальні, галузеві, міжгалузеві, на робочих місцях.

Ці правила вводяться в дію наказом по підприємстві і повинні бути затвердженими відповідними організаціями і службами. На підприємствах правила техніки безпеки на місцях створенні керівником підрозділу, у якого це робоче місце і узгоджується із службою охорони праці, і затверджується керівником підприємства. Після затвердження видається наказ про введення інструкції в дію. Після цього необхідне проведення інструктажу на робочому місці. При виробничих травмах і нещасних випадків на підприємстві, складаються акти по формі “Н-1”.

Основні виробничі шкідливості і їх вплив на людину:

  1. Метеорологічні умови впливають на людину негативно. Якщо вони поза межами умов. Якщо висока температура середовища, то людина може отримати тепловий удар, при низьких температур можливе переохолодження або обмороження.

  2. Атмосферний тиск також впливає на стан людини, при низькому тиску можливий зовнішній крововилив. При високому тиску виникає кесона хвороба.

  3. До часткової або повної втрати слуху призводить виробний шум.

  4. Вібрації призводять до серцево-судинного захворювання, а також до віброхвороби.

  5. Виробничий пил призводить до захворювання органів дихання, шкіри,

очей (особливо якщо це вапняний пил).

  1. Токсичні речовини призводять до отруєнь і захворювань шкіри.

7.Іонізуючі речовини можливі ракові захворювання.

8.Промениста хвороба як правило призводить до захворювань очей.

9.Напруга зору призводить до близорукості.

10.Напруга мязів призводить до розширення вен, тромбофлебіти.

Вимоги техніки безпеки до виробничих приміщень

Єдиних розмірів приміщень немає, але необхідно передбачати на одного працівника 15 м2 території, висота приміщення 3 м, для енергетичних служб може бути до 3 м, найменша висота приміщень 2,6 м, а в напівпідвалах 2,2 м для складських.

Підлоги повинні бути рівними, не слизькими, вони бувають:

  • теплі;

  • на пів теплі;

  • холодні;

  • дуже холодні.

На холодних і дуже холодних підлогах, на робочих місцях необхідно встановити деревяні решітки, настільні килими і тепло ізолюючі. У виробничих приміщеннях необхідно забезпечувати природне і штучне освітлення, природню і механічну вентиляцію, стіни необхідно своєчасно фарбувати, не рідше 1 раз на рік, а які забруднюються часто. Колір фарбування стін у холодних цехах теплі кольори, в теплих навпаки. Вікно систематично очищувати від .

Обладнання у виробничих приміщеннях розміщуються у порядку послідовності виконання технологічних операціях. Обладнання, які виділяють різні шкідливості повинні бути відокремленні від загальних, лінії виробництва за допомогою перегородок, екранів, щитів, тепло поглинаючих щитів або повинне розміщуватися в окремих приміщеннях.

При розміщені обладнання, необхідно передбачати проходи і проїзди. Проходи поділяються:

  • основні (ширина не менше 1,5 м…..3м);

  • додаткові (для обслуговування обладнання, не менше 0,8 м)

До технічних засобів захисту відносять:

а) огорожі;

б) запобіжні пристрої і системи;

в) блокуючі пристрої і системи;

г) сигналізація;

д) дистанційне керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]