Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_fiziki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
555.52 Кб
Скачать

2. Дія магнітного кола на провідник зі струмом. Сила Ампера

Фізичні дослідження, які часто проводять заради «наукової цікавості», у разі вдалого ' • завершення зазвичай започатковують новий етап у розвитку техніки. Саме так сталося з вивченням електромагнітних явищ. Минув час, і наше життя неможливо уявити без електричних двигунів — екологічно чистих, зручних, компактних пристроїв, у яких енергія електричного струму перетворюється на механічну енергію.

Візьмемо прямий провідник, виготовлений з немагнітного матеріалу, і підвісимо його на тонких і гнучких проводах таким чином, щоб він перебував між полюсами підковоподібного постійного магніту. Якщо пропустити по провіднику струм, провідник відхилиться від положення рівноваги. Причиною такого відхилення є сила, що діє на провідник .іі струмом з боку магнітного поля. Донін наявність цієї сили та з'ясував, від чого залежать її значення ї\ напрямок, А. Ампер . Саме тому цю силу називають силою Ампера.

Сила Ампера — це сила, з якою магнітне поле діє на провідник зі струмом.

Експериментально встановлено, що сила Ампера пропорційна силі струму в провіднику та довжині тій частини провідника, що перебуває в магнітному полі Сила Ампера збільшується з посиленням магнітного поля і залежить від розташування провідника відносно ліній магнітного поля. Сила Ампера є максимальною, якщо провідник розташований перпендикулярно до магнітних ліній, і дорівнює нулю, якщо провідник розташований паралельно магнітним лініям.

Білет № 11

1. Закон всесвітнього тяжіння.

Маса тіла є не тільки мірою інертності, але й мірою його гравітаційних властивостей. Сила гравітаційної взаємодії двох тіл визначається законом всесвітнього тяжіння; де G = 6,67 • 1011 гравітаційна стала, що чисельно дорівнює силі притягання двох тіл масою 1 кг кожне, якщо відстань між ними 1 м. Сила тяжіння F є складовою гравітаційної сили, яка врівноважує реакцію земної поверхні, тобто також залежить від широти місцевості. Внаслідок добового обертання Землі сила тяжіння на екваторі менша за силу тяжіння на полюсі на 0,3%.Гравітаційні сили, прикладені до кожного із взаємодіючих тіл (рис.1. 15), протилежні за напрямками, рівні за модулями і діють вздовж прямої, що з'єднує центри цих тіл (матеріальних „ точок) Вага тіла — це сила, з якою тіло внаслідок його притягання до Землі діє на опору або підвіс. Невагомість — стан тіла, при якому воно рухається тільки під дією сили тяжіння. Це відбувається, коли тіло рухається з прискоренням, спрямованим униз і чисельно рівним прискоренню вільного падіння. Одним із прикладів руху тіла під дією сили тяжіння є рух штучних супутників. Користуючись законом всесвітнього тяжіння і ІІ законом Ньютона, можна розрахувати швидкість, яку необхідно надати тілу, щоб воно рухалося по коловій орбіті навколо Землі. Ця швидкість буде дорівнювати квадратному кореню з відношення гравітаційної сталої та маси Землі до суми радіусу Землі і висоти, на якій знаходиться тіло.

2. Електроемність. Конденсатор.

Величину, яка характеризує здатність провідників накопичувати електричний заряд, називають електроємністю. Напруга U між двома провідниками пропорційна величині електричних зарядів, утворених на провідниках. Тому відношення заряду q одного з провідників до різниці потенціалів між цими провідниками не залежить від заряду. Електроємністю двох провідників називають відношення заряду одного з провідників до різниці потенціалів між цим провідником і сусіднім: . У СІ одиниця вимірювання електроємності - фарад: [C] = Кл/В = Ф.

Електроємність двох провідників дорівнює 1 Ф, якщо у разі надання їм зарядів +1 Кл і -1 Кл між ними виникає різниця потенціалів 1 В. Конденсатор складається з двох заряджених провідників, розділених шаром діелектрика. Так, наприклад, дві плоскі металеві пластини, розміщені паралельно одна одній і розділені шаром діелектрика, утворюють плоский конденсатор. Електричне поле такого конденсатора зосереджено всередині. Воно однорідне. Напруженість  поля між двома пластинами плоского конденсатора дорівнює сумі напруженостей полів, створених кожною із пластин 

Білет № 12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]