Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_fiziki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
555.52 Кб
Скачать

1. Другий і третій закон Ньютона

Другий закон Ньютона - основний закон динаміки. Цей закон виконується тільки в інерційних системах відліку. Приступаючи до формулювання другого закону, слід згадати, що в динаміці вводяться дві нові фізичні величини - маса тіла m і сила а також способи їх вимірювання. Перша з цих величин - маса - є кількісної характеристикою інертних властивостей тіла. Вона показує, як тіло реагує на зовнішній вплив. Друга- сила є кількісною мірою дії одного тіла на інше.

1. Якщо на тіла різної маси подіяти однаковою силою, то прискорення, придбані тілами, виявляються обернено пропорційні масам: a волна 1/m, де F = const

2. Якщо силами різної величини подіяти на одне і те ж тіло, то прискорення тіла виявляються прямо пропорційний прикладеній силам: вектор а волна вектор F, при m-const. Сила, що діє на тіло, дорівнює добутку маси тіла на сообщаемое цією силою прискорення:

Третій закон Ньютона

Сили, що виникають при взаємодії двох тіл, є рівними за модулем і протилежними за напрямом. Математично це записується так , де F 1,2 — сила, що діє на перше тіло з боку другого тіла, а F2,1 — навпаки, сила, що діє з боку першого тіла на друге тіло. Суперечливого формулювання «на всяку дію є рівна протидія» слід уникати. Закон у сформульованій формі є справедливим для усіх фізичних сил, хоча існують деякі особливості формулювання цього закону в застосуванні до сил електромагнітного поля.

2. Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола

Дія сторонніх сил характеризується важливою фізичною скалярною величиною - електрорушійною силою. Електрорушійна сила в замкненому контурі дорівнює відношенню роботи сторонніх сил під час переміщення заряду вздовж контуру до заряду: . Як і напругу чи потенціал у СІ ЕРС вимірюють у вольтах: [e] = B.

Закон Ома для повного кола пов'язує силу струму в колі, ЕРС, і повний опір кола R + r, де r - внутрішній опір джерела; R - опір зовнішньої ділянки кола (рис.4.2.7). Цей зв'язок може бути встановлений завдяки закону Джоуля-Ленца, за яким кількість теплоти, яка виділяється провідником зі струмом, дорівнює добутку квадрата сили струму, опору провідника R і часу проходження струму по провіднику Dt: Q = I 2RDt.

Сила струму в замкненому колі дорівнює відношенню ЕРС джерела струму до повного опору кола.

Білет № 9

1. Властивості газів. Основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії

Газ завжди заповнює об'єм, обмежений непроникними для нього стінками.

Так, наприклад, газовий балон або камера автомобільної шини практично рівномірно заповнені газом. Прагнучи розширитися, газ чинить тиск на стінки балона, камери шиниабо будь-якого іншого тіла, твердого або рідкого, з яким він стикається.

Якщо не брати до уваги дії поля тяжіння Землі, яке призвичайних розмірах судин лише мізерно змінює тиск, то при рівновазітиску газу в посудині видається нам абсолютно рівномірним. Цезауваження відноситься до макросвіт. Якщо ж уявити собі, що відбувається вмікросвіті молекул, що складають газ в посудині, то ні про яку рівномірномурозподіл тиску не може бути й мови. В одних місцях поверхністінки молекули газу б'ють у стінки, у той час як в інших місцях ударивідсутні. Ця картина весь час безладним чином змінюється. Молекулигазу вдаряють об стінки судин, а потім відлітають зі швидкістю майже щорівною швидкості молекули до удару. Під час удару молекула передає стінцікількість руху, рівне mv, де m - маса молекули і v - її швидкість. Ідеальний газ - це газ, в якому молекули можна вважати матеріальними точками, а силами притягання й відштовхування між молекулами можна знехтувати. Основне рівняння МКТ газів підтверджує той факт, що чим більша маса молекул і їх швидкості, а також концентрація, тим більший тиск вони чинять на стінки посудини. Основне рівняння МКТ газів установлює зв'язок між легковимірюваними величинами макроскопічного параметра тиску з такими мікроскопічними параметрами, як маса однієї молекули і концентрація молекул. n=N/V,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]