Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_fiziki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
555.52 Кб
Скачать

1. Момент сили. Умова рівноваги тіла, що має вісь обертання

Рідини в гравітаційному полі створюють тиск, як на стінки і дно ємності, так і на будь-які тіла всередині самої рідини. Цей тиск за законом Паскаля діє у всіх напрямках і зростає з глибиною.Якщо рідина перебуває в стані спокою в однорідному гравітаційному полі, тиск на будь яку точку визначається барометричною формулою:

,де:  = густина рідини,  = прискорення вільного падіння,  = глибина точки (відстань між точкою та поверхнею рідини).Розділ механіки, в якому вивчаються умови рівноваги тіл, називається статикою.Рівновагою тіла називають такий стан, коли будь-яке прискорення тіла дорівнює нулю, тобто всі дії на тіло сил і моментів сил зрівноважені. При цьому тіло може:- знаходитись у стані спокою;

-рухатись рівномірно і прямолінійно ;- рівномірно обертатись навколо осі, яка проходить через центр його тяжіння,   . Умовами рівноваги тіл є:

1) геометрична сума всіх сил, прикладених до тіла дорівнює нулю:

.2) алгебраїчна сума моментів сил дорівнює нулю:

.При цьому будь-яке тіло може рухатись поступально і одночасно обертатись навколо деякої осі. Розглянемо випадок, коли тіло не обертається. Для того щоб тіло не оберталось і знаходилось в рівновазі, необхідно, щоб сума проекцій всіх сил на довільну вісь ( ) дорівнювала нулю, тобто рівнодійна сил  .

2. Склад ядра атома

Досліди Е. Резерфорда, які утвердили ядерну модель атома, показали, що практично вся маса атома зосереджена в його ядрі, який має позитивний заряд. Подальші його дослідження взаємодії альфа-частинок з атомами Нітрогену увінчалися відкриттям протона — другої елементарної частинки, відкритої після електрона. Протон— елементарна частинка, що є ядром атома Гідрогену; має позитивний заряд, що чисельно дорівнює заряду електрона. Ізотопи — різновиди одного й того самого хімічного елемента, що відрізняються за атомними масами. Нейтрон — нестабільна електрично нейтральна, тобто така, що не має ні позитивного, ні негативного заряду, елементарна частинка.У сучасній фізиці протони і нейтрони в ядрі називають нуклонами.Число нуклонів у ядрі атома дорівнює його масовому числу А. Число протонів у ядрі атома дорівнює заряду ядра 2. Число нейтронів N = А-Z. У тому ж році радянський вчений Д. Д. Іваненко (українець за походженням, народився в Полтаві) і німецький фізик В. Гейзенберг незалежно один від одного запропонували оболонкову протонно-нейтронну модель ядра атома. Вони припустили, що атомне ядро складається з нуклонів — протонів і нейтронів, які розміщуються певними групами й утворюють ядерні оболонки. Кожен нуклон перебуває в певному квантовому стані, який характеризується енергією та набором інших квантових величин. Енергія зв'язку ядра атома — це та мінімальна енергія, яку треба затратити, щоб роз'єднати ядро на окремі нуклони, що входять до його складу. Точні вимірювання мас атомних ядер показали, що тя < Zтр + Nтп. Причина виникнення дефекту мас полягає в тому, що для утворення ядра з вільних протонів і нейтронів потрібно виконати роботу, яка чисельно дорівнює енергії зв'язку. Отже, дефект мас визначає енергію зв'язку ядра. Взявши до уваги формулу взаємозв'язку маси та енергії, отримаємо:

Білет № 24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]