Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_fiziki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
555.52 Кб
Скачать

2. Магнітне поле. Індукція магнітного поля

Магнітне по́ле — складова електромагнітного поля, за допомогою якої здійснюється взаємодія між рухомими електрично зарядженими частинками. Магнітне поле - складова електромагнітного поля, яка створюється змінним у часі електричним полем, рухомими електричними зарядами або спінами заряджених частинок. Магнітне поле спричиняє силову дію на рухомі електричні заряди. Нерухомі електричні заряди з магнітним полем не взаємодіють, але елементарні частинки з ненульовим спіном, які мають власний магнітний момент, є джерелом магнітного поля і магнітне поле спричиняє на них силову дію, навіть якщо вони перебувають у стані спокою. Магнітне поле утворюється, наприклад, у просторі довкола провідника, по якому тече струм або довкола постійного магніту. Магні́тна інду́кція — векторна фізична величина, основна характеристика величини і напрямку магнітного поля. Вектор магнітної індукції зазвичай позначають латинською літерою  .У системі СГС магнітна індукція поля вимірюється в гаусах (Гс), в системі СІ — в теслах (Тл).Магнітна індукція пов'язана з напруженістю магнітного поля  , що характеризує магнітне поле в середовищі: , де  — магнітна проникність. Магнітний потік — потік вектора магнітної індукції. Магнітний потік позначається зазвичай грецькою літерою Φ, вимірюється у системі СІ у веберах, у системі СГСМ одиницею вимірювання магнітного потоку є максвел: магнітний потік поля величиною 1 гаус через сантиметр квадратний площі. Магнітний потік через нескінченно маленьку площадку dS визначається як

.

Білет № 16

1. Енергія електричного поля

Електри́чне по́ле — одна зі складових електромагнітного поля, що існує навколо тіл або частинок, що мають електричний заряд, а також у вільному вигляді при зміні магнітного поля (наприклад, в електромагнітних хвилях). Електричне поле може спостерігатися завдяки силовому впливу на заряджені тіла. Кількісними характеристиками електричного поля є вектор напруженості електричного поля   й вектор електричної індукції  . У випадку, коли електричне поле не змінюється з часом, його називають електростатичним полем. Енергію поля зарядженого конденсатора можна розрахувати як роботу, що виконується полем конденсатора в процесі його розрядки: . Енергію електростатичного поля можна записати й інакше:

1) Виражаючи q із формули  , отримують:  . 2) Виражаючи U із формули  , отримують:  . 

2. Поділ ядер урану. Ланцюгова реакція

Поглинувши нейтрон, ядро Урану видовжується, розпадається на два фрагменти (осколки, дочірні ядра), з яких вилітають 2—3 нейтрони. Деякі з них у свою чергу ділять інші ядра Урану і т. д. (розвивається ланцюгова реакція поділу). Тільки у випадку протікання такої реакції енерговиділення будуть великими. Вперше таку реакцію здійснили в атомному реакторі. Сфера використання поділу ядер Урану: атомна енергетика (атомні електростанції), транспорт (двигуни криголамів і підводних човнів). Ланцюговою ядерною реакцією називають реакцію, в якій частинки, що її викликали, утворюються як продукти цієї реакції. Ланцюгова реакція можлива, якщо кількість звільнених нейтронів у даній масі урану не зменшується з часом. Для характеристики цієї умови використовують коефіцієнт розмноження. Якщо коефіцієнт розмноження більший від одиниці, — некерована ланцюгова реакція; Якщо коефіцієнт розмноження дорівнює одиниці, — керована реакція; Якщо коефіцієнт розмноження менший від одиниці, — ланцюгова реакція неможлива. Ядерний реактор — пристрій, у якому може відбуватися самопідтримувана ланцюгова реакція поділу атомних ядер.

Білет № 17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]