Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шеремет - Земельне право України, 2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

3. Правовий режим земель зв’язку та енергетики

Режим земель зв’язку та енергетики не залежить від відомчої підлеглості і визначається Правилами охорони високовольтних мереж, а також Правилами охорони ліній і споруд зв’язку.

Підприємствам, організаціям, що здійснюють будівництво та експлуатацію ліній електропередачі, теле- і радіоцентрів, ретрасляційних телевізійних станцій, радіорелейних ліній, повітряних і кабельних телефонно-телеграфних ліній зв’язку, надаються земельні ділянки відповідно до діючих норм і затверджених проектів на будівництво, а також земельні ділянки, необхідні для тимчасового користування в період будівництва та експлуатації цих об’єктів.

В тимчасове користування (на період будівництва) виділяються смуги по всій довжині траси для прокладання кабелю, монтажу і установки опор повітряних ліній. Розміри ділянок визначаються відповідними нормами, а в необхідних випадках - проектами будівництва об’єктів.

Під час експлуатації земель над кабельними лініями і під проводами повітряних ліній, а також у радіорелейних станціях необхідно дотримуватись заходів щодо збереження і безперебійної роботи вказаних об’єктів у відповідності з правилами охорони ліній зв’язку та електричних мереж.

Підприємства зв’язку мають право споруджувати повітряні, кабельні і радіорелейні лінії зв’язку та лінії радіофікації, створювати пристрої, які забезпечують їх безпечну експлуатацію, на всіх земельних ділянках, у тому числі у смугах відводу, заборонених зонах, а також на дахах будівель, на залізничних мостах, в колекторах, тунелях метрополітену і залізниць, у чиєму б володінні вони не перебували. Порядок проведення робіт встановлюється названими підприємствами за згодою з землекористувачами чи володільцями споруд.

Вздовж повітряних і підземних кабельних ліній електропередачі, телефонно-телеграфних ліній, що проходять поза населеними пунктами, а також навколо випромінюючих споруд телерадіо-станцій та радіорелейних ліній встановлюється охоронна зона. Землі в межах цих зон у власників землі та землекористувачів не вилучаються, а використовуються з обмеженнями, що передбачаються правилами, затвердженими у встановленому порядку.

В межах охоронних зон забороняється:

♦ без письмового дозволу експлуатуючої організації будувати будь-які споруди, лінії зв’язку і силові повітряні електричні мережі, здійснювати будь-які роботи, посадку дерев;

♦ без письмового дозволу створювати проїзди (машин) транспортних засобів висотою понад 3 м;

♦ здійснювати літання, за виключенням авіації, що обслуговує енергосистеми, на висоті менше 100 м над повітряними лініями електропередач і підстанціями та скидати різноманітні предмети, а також спускатись на парашутах;

♦ створювати в місцях, де прокладені підводні кабельні електричні лінії, причали, стоянки кораблів, барж, кидати якори і волокуші, виділяти риболовецькі угіддя, а також здійснювати (без погодження) днопоглиблюючі і землечерпальні роботи;

♦ ставити скирти соломи, сіна, штабелі торфу чи лісоматеріалів; розташовувати польові стани, тваринницькі ферми, розпалювати вогнище.

На трасі підземних кабельних ліній забороняється скидати великі тягарі, виливати кислоти і луги, утворювати смітники тощо.

Аварійні роботи на цих лініях повинні погоджуватись з керівництвом відповідних підприємств, установ або органами місцевих адміністрацій.

На трасах підземних кабельних ліній зв’язку поза міською межею встановлюються вимірювальні стовпчики-орієнтири. В містах лінія їх проходженнях визначається за технічною документацією. Межі охоронних зон на трасах морських та інших підводних кабелів зв’язку відзначається сигнальними знаками в місцях їх виходу на берег. В лісних масивах та зелених насадженнях для повітряних ліній зв’язку і радіофікації створюються просіки.