Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шеремет - Земельне право України, 2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

8. Складання проектів щодо встановлення меж сільських населених пунктів

8.1. Мета і зміст складання проектів

Складання проектів щодо встановлення меж сільських населених пунктів здійснюється на підставі Технічних вказівок з цього питання, схвалених Науковою радою Українського науково-дослідного і проектно-вишукувального інституту по землеустрою від 11 жовтня 1991 р. (протокол №5) і затверджених Держкомземом України 30 жовтня 1991 р.

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів складаються з метою забезпечення реалізації прав сільських Рад з регулювання земельних відносин на території сільських населених пунктів, що знаходяться у їх віданні.

Під час визначення території населеного пункту слід керуватись: Постановами Верховної Ради України, рішеннями відповідних Рад, Земельним кодексом України, згаданими технічними вказівками та іншими діючими нормативно-технічними документами з цих питань.

Проекти включають техніко-економічне обґрунтування розмірів сільських населених пунктів з урахуванням розроблених проектів планування та забудови і перспектив розвитку землеволодіння та землекористування.

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів розробляються на підставі завдання на проектування, яке складається сільською Радою одночасно по всіх сільських населених пунктах, розташованих на території цієї сільської Ради. Проекти розглядаються і погоджуються сільською Радою, затверджуються районного (міською) Радою.

На основі затверджених проектів встановлюються межі сільських населених пунктів у натурі.

До підготовчих робіт відносяться:

♦ збір, вивчення та аналіз планово-картографічних матеріалів, земельно-облікової документації, матеріалів відводу земель в межах села, проекту планування та забудови, проектів внутрігосподарського землеустрою, проектної документації з питань охорони навколишнього прирородного середовища і грунтоводоохорони, матеріалів інвентаризації земель, даних про склад та чисельність населення;

♦ обстеження території сільського населеного пункту, вибір опорного планово-картографічного матеріалу, визначення обсягів польових вимірювальних робіт з метою приведення планово-картографічного матеріалу у відповідність з натурою;

♦ нанесення на планову основу меж усіх землеволодінь (крім особистих підсобних господарств громадян) і землекористувань, що знаходяться на території сільського населеного пункту;

♦ проведення польового обстеження і погодження меж сільських населених пунктів.

У проекті встановлених меж сільських населених пунктів визначаються функціонально взаємозв’язані території (земельні ділянки), що використовуються для розміщення всього житлового та культурно-побутового будівництва, а також об’єктів виробничого призначення, створення систем інженерного обладнання і благоустрою, забезпечення санітарно-гігієнічних та рекреаційних умов, ведення особистого підсобного господарства, інших потреб.

Загальна площа населеного пункту визначається з урахуванням потреби населення в додатковій площі для розвитку особистих підсобних господарств, індивідуальної забудови тощо.

В межі сільських населених пунктів включають:

♦ зони житлової забудови з ділянками для ведення особистого підсобного господарства (в цілому);

♦ території загального користування з громадськими будівлями, зеленими насадженнями, майданами, водоймищами, вулицями, проїздами;

♦ ділянки для розміщення об’єктів комунального призначення (водозаборів, очисних споруд тощо);

♦ виробничі зони, що знаходяться в межах села;

♦ землі, надані в установленому порядку організаціям, підприємствам, установам для цільового призначення в межах населеного пункту;

♦ рекреаційні зони, що знаходяться в межах населеного пункту або безпосередньо прилягають до нього;

♦ сільськогосподарські угіддя, які розташовані в межах населеного пункту;

♦ резервні території, необхідні для розширення забудови сільських населених пунктів відповідно до перспектив їх розвитку і архітектурно-планіровочної структури.

Проект встановлення меж сільських населених пунктів розробляється на основі та з урахуванням:

♦ вимог контурно-меліоративної організації території;

♦ обґрунтованих даних проектів планування та забудови сіл;

♦ змін в межах населеного пункту, викликаних перерозподілом земель між землеволодільцями та землекористувачами згідно з Земельним кодексом;

♦ даних інвентаризації земель, проведеної згідно з постановок» Верховної Ради Української РСР “Про земельну реформу”.

На стадії складання проекту площа населеного пункту обчислюється як сума контурів, що входять в межі населеного пункту. За основу приймають дані коректування планових матеріалів минулих років. Якщо до населеного пункту відноситься частина площі контура, то обчислена площа всіх ділянок контура повинна бути ув’язана до загальної площі контура.

Вирахування площ здійснюється по окремих землеволодіннях та землекористуваннях, земельних угіддях загального користування. Провадиться розшифровка земель, що не показані на плані, шляхом рекогносцирувального обстеження кварталів населеного пункту. Як правило, на цій стадії робіт використовуються дані попереднього вирахування площ. Площа особистих підсобних господарств вираховується в цілому по населеному пункту.

Експлікація земель в межах населеного пункту складається по землеволодільцях (крім особистих підсобних господарств) і землекористувачах, землях загального користування.

У результаті проведеної роботи складається графічне креслення проекту встановлення меж сільських населених пунктів.

Проект встановлення меж сільських населених пунктів погоджується з суміжними землеволодільцями або землекористувачами, районними (міськими) землевпорядними, природоохоронними, санітарними органами та органом архітектури і подається на розгляд до сільської Ради.

Сільська Рада розглядає проект встановлення меж сільських населених пунктів та зі своїм висновком подає проект на розгляд районної Ради.

Проект встановлення меж сільських населених пунктів розглядається і затверджується районного Радою народних депутатів.