Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕЛІГІЄЗНАВСТВО 070.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

Тема 5. Національні (народні релігії)

Загальні особливості характерні для всіх національних релігій.

Іудаїзм - перша монотеїстична релігія. Соціально-економічні умови виникнення і розвитку. Історичні форми іудаїзму. Сучасний іудаїзм та його напрямки. Особливості догматики іудаїзму.

Релігія Вед. Брахманізм. Віровчення і культ. Зороастризм, віровчення, культ, етична система.

Індуїзм - віровчення, культ. Напрямки індуїзму.

Сикхізм. Причини виникнення. Віровчення і культ. Релігійно-політична система сикхізму.

Конфуціанство як соціальне вчення і релігія.

Даосизм. Філософія даосизму.

Синтоїзм - японська національна релігія.

Література: [1-7, 25, 43, 46, 49, 62, 68, 75, 111].

Тема 6. Буддизм: виникнення, основи віровчення, особливості культу, напрями

Умови виникнення та розвитку буддизму. Ранньобуддистські общини. Священні книги. Світоглядні основ буддизму. Віровчення і культ. Основні напрямки буддизму: махаяна і хінаяна. Ламаїзм виникнення та поширення. Основні положення Ламаїзму. Особливості дзен-буддизму. Міжнародні буддистські організації. Буддизм в Україні.

Література: [1-7, 46, 61, 100, 111, 112].

Тема 7. Християнство: виникнення, особливості віровчення, напрями

Альтернативні джерела про Христа. Формування християнської догматики, культу, церковних організацій. Вчення ранніх християн. Християнська община і держава. Перетворення християнства в державну релігію Римської імперії. Поширення та еволюція християнства.

Біблія як священна книга. Історія виникнення і структура Старого Заповіту. Основний зміст старозавітних книг. Новий Заповіт в структурі Біблії, його основний зміст. Вплив Біблії на різні сфери духовного життя суспільства. Літературні жанри в Біблії. Богословське та наукове тлумачення Біблії. Наука і Біблія про мораль і її походження. Сенс існування людини за Біблією. Аналіз декалога і нагорної проповіді.

Розкол християнства. Основні напрями в християнстві: православ'я, католицизм, протестантизм. Загальна характеристика православ’я. Причини розділення християнської церкви у 1054 році на православну і католицьку. Помісні православні церкви. Зміст православних таїнств: хрещення, причастя (євхаристія), священство, сповідь, миропомазання, шлюб і єлеєосвячення. Православні обряди і свята.

Вплив православ’я на розвиток національних культур. Проблема взаємозв’язку національного і власне релігійного.

Поняття автокефалії. Поняття автономії. Можливі шляхи набуття православною церквою статусу автокефальної. Регіон поширення (Константинопольська, Олександрійська, Антіохійська, Єрусалимська, Грузинська, Руська, Елладська (Грецька), Албанська, Польська, Болгарська, Румунська, Чехословатська, Сербська, Кіпрська, Православна церква США). Вплив політики на автокефальний рух.

Соціально-політичні умови виникнення католицизму. Специфіка взаємовідносин світської і церковної влади в середньовічній Західній Європі. Причини. які визначили цю специфічність.

Особливості догматики римо-католицької церкви. Спільне і відмінне в католицькій і православній догматиці.

Витоки Догмату папської непогрішності. Організаційні і культові особливості католицизму. Ватикан і папство. Організація і управління Римо-католицької церкви.

Еволюція соціальної доктрини і соціальної політики Ватикану. ІІ Ватиканський собор (1962-1965 рр.) і політика аджорнаменто (оновлення, просвітництво). Ліві течії католицизму, “теорія визволення”. Східна політика Ватикану. Католицько-православний діалог. Католицизм в Україні, історія і сучасність.

Ранній протестантизм. Лютеранство. Кальвінізм. Англіканство. Анабаптизм. Соціально-політичні, релігійні, економічні передумови виникнення раннього протестантизму.

Догматика, обряди лютеранства, кальвінізму, англіканства, анабаптизму.

Загальні риси раннього протестантизму. Принцип спасіння особистою вірою. Право довільного тлумачення “слова божого”. Скорочення кількості таїнств. Здешевлення церкви. Принцип всезагального священства. Розповсюдження протестантизму в Європі. Утворення його інших напрямків.

Історія Української греко-католицької церкви. Причини руху за об’єднання двох церков. Ліонська та Флорентійська Унії. Берестейська та Ужгородська унії - умови їх виникнення. Ліквідація двох останніх в повоєнні роки.

Львівський церковний собор 1946 р., та ліквідація Ужгородської унії в 1949 році. Реабілітація та відтворення УГКЦ в умовах розколу Радянського Союзу та часів незалежності України. Відновлення структури греко-католицької церкви в Україні та її розвиток. Повернення в Україну її ієрархів. Перенесення центру УГКЦ зі Львова у Київ. Проблеми взаємовідносин з православними. Боротьба за статус патріаршого завершення цієї церкви. Проблеми взаєморозуміння греко-католиків Закарпаття і Галичини.

Література: [1-7, 22-24, 29-39, 45, 56, 69, 73-76, 80-84, 88, 102-110].