Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТОЛОГІЯ 076.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Тема 7. Політичні режими: типологія та загальна характеристика

Політичний режим як одне з базисних понять політичної науки. Сутність та основні компоненти політичного режиму. Типологія політичних режимів. Основні ознаки та особливості функціонування тоталітарного режиму. Особливості функціонування авторитарної влади. Основні різновиди демократичного режиму. Правова держава та громадянське суспільство як сутнісні характеристики режиму. Основні різновиди демократичного режиму. Трансформація тоталітарних та авторитарних режимів у сучасні демократії. Політичний режим сучасної України.

Література: [1-9, 13, 18, 19, 27-33, 35-36].

Змістовний модуль 2

Демократія. Політичні партії. Політичні вибори.

Громадянин в системі політичних відносин.

Політична свідомість. Політична ідеологія. Політична культура

Тема 8. Демократія як форма та спосіб

організації суспільно-політичного життя

Розвиток в історії людства змісту демократії і його відображення у соціально-політичних теоріях. Сутність і загальні принципи демократії. Основні політологічні концепції демократії. Основні форми демократії, їх переваги та недоліки. Пряма, плебісцитарна та представницька форми демократії. Характеристика демократичного режиму. Передумови та шляхи демократизації суспільства. Основні аспекти аналізу демократії. Значення теорії демократії для функціонування і розвитку людської цивілізації, для здійснення демократичних перетворень українського суспільства. Політичні принципи демократії. Недоліки демократії та шляхи їх подолання.

Література: [13, 18, 19, 21, 24, 25, 27-36].

Тема 9. Політичні партії та громадсько-політичні організації у сучасному світі

Поняття політичної партії. Генезис і типологія політичних партій, їх функції п політичних системах сучасного суспільства.. Різноманітність підходи* до визначення партії в сучасній політичній науці. Основні ознаки політичної партії за Дж. Ла Паломбара. Періодизація історії політичних партій М. Вебера. Партії з сильною та слабкою структурою

Місце та роль громадських організацій, рухів в політичній системі, їх типи і функції. Співвідношення понять "політичний", „суспільно-політичний", та „громадський" у визначенні змісту та форми діяльності масових організацій та рухів. Зміни у змісті та організаційних формах діяльності організацій традиційного типу: профспілок, кооперативів, молодіжних тощо.

Література: [ 7, 22, 24-25, 27-33, 36].

Тема 10. Політичні вибори

Сутність сучасних політичних виборів. Принципи демократичного виборчого процесу. Типи виборчих систем. Вибори як форма здійснення народовладдя та спосіб формування і оновлення органів самоврядування. Функції та типи виборів. Основні принципи виборчого процесу. Парадокс Кондорсе-Ерроу та політичні механізми його подолання. Вплив організаційних структур на процеси та результати виборів. Проблема прозорості виборів.

Література: [1-9, 13, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 27-33].

Тема 11. Політична соціалізація особи

Політична соціалізація як процес формування політичного обличчя індивіда, його політичних інтересів, політичної культури, залучення до реальної політичної дійсності. Умови політичної соціалізації особи. Актуальні проблеми теорії і практики політичної соціалізації у сучасних умовах. Політична соціалізація як елемент громадянської культури. Визначальне значення у політичній соціалізації об'єктивних соціальних та політичних умов життя особи. Особливості індивідуально-психологічних чинників політичної соціалізації.

Література: [1-9, 12, 15, 17, 24-25, 27-33. 36].