Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТОЛОГІЯ 076.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Тема 1. Політологія як наука

Об'єкт, предмет і структура політології як науки та навчальної дисципліни. Основні етапи становлення і розвитку соціально-політичних теорій. Методи дослідження і функції політології. Політологія в системі соціально-гуманітарного знання. Політологія - наука про сутність, форми і закономірності функціонування і розвитку політики і політичних систем, їх місце і роль в житті суспільства. Понятійно-категоріальний апарат політології. Політологія як сукупність субдисциплін та напрямків дослідження.

Література: [1-9, 15, 17, 24, 25, 27, 28-33, 36].

Тема 2. Становлення та розвиток світової політичної думки

Сутність поняття „політична думка". Етапи розвитку політичних ідей. Політичні ідеї Стародавнього Світу та Середньовіччя. Політичні вчення епохи Відродження та епохи Просвітництва. Політичні теорії та доктрини Нового часу. Провідні ідеї представників епохи Реформації: Ж. Кальвін, Т. Мюнцер, М. Лютер. Політичні погляди американських федералістів. Політична думка Росії. Політична думка XX століття.

Література: [10, 11, 14, 15, 18, 19, 24, 26, 27-36].

Тема 3. Влада як соціальний феномен

Сутність та структура влади як соціального феномену. Природа та джерела влади. Суб'єкти, об'єкти клади. Ресурси та види влади. Сутність, структура, функції політичної клади. Принципи організації та функціонування політичної влади. Конфліктність і легітимність влади. Типи легітимності. Основні концепції влади. Типологія влади та владних відносин. Особливості політичної влади. Співвідношення політичної і державної влади. Форми прояву політичної влади. Шляхи досягнення влади. Проблема сильної політичної влади.

Література: [1-9, 11, 13, 18, 19, 27-33, 35-36].

Тема 4. Політична система суспільства

Політична система суспільства як одна з найфундаментальніших категорій політології. Сутність і основні функції політичної системи суспільства. Структура й типи політичних систем. Сутність, структура і функції політичної системи. Основні компоненти політичної системи суспільства. Людина як найголовніший компонент політичної системи. Проблема керуючого центру політичної системи. Політичні відносини між інститутами політики як якісна характеристика політичної системи, її сутнісний параметр.

Література: [1-9, 13, 18, 19, 27-33, 35-36].

Тема 5. Держава як провідний інститут політичної системи

Теорії походження держави. Основні ознаки та функції держави. Форми державного правління та державного устрою. Основні форми державного правління сучасності: парламентська монархія, парламентська та президентська республіки, парламентсько-президентська республіка, їх сутність. Парламент в механізмі влади. Атрибути держави.

Література: [1-9, 13, 18, 19, 27-33, 35-36].

Тема 6. Правова та соціальна держава. Громадянське суспільство

Специфічні ознаки, цілі і особливості правової держави. Поняття, сутність та принципи діяльності соціальної держави. Сутність громадянського суспільства. Економічні та політичні засади громадянського суспільства. Загальна характеристика підходів до поняття та сутності правової держави. Основні ознаки правової держави. Сутність та основна характеристики соціальної держави: співвідношення понять „правова" і „соціальна" держава. Громадянське суспільство: сутність, структура, фактори становлення та розвитку. Основні принципи соціальної діяльності держави. Громадянське суспільство як важлива ознака функціонування правової держави. Взаємодія особи, суспільства і держави у правовій державі. Конституційні основи правової соціальної держави. Історичні підходи до розуміння соціального розвитку.

Література: [1-9, 13, 18, 19, 27-33, 35-36].