Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на екзамен з соціології... made by Ma...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
183.6 Кб
Скачать

25. Поняття та критерії стратифікації

Cтратифікація - розташування індивідів і груп зверху вниз по горизонтальних верствам (стратам) по ознаці нерівності в доходах, рівні утворення, обсязі влади, професійному престижі. Стратифікація відбиває соціальну неоднорідність, розшарування суспільства, неоднаковість соціального стану його членів і соціальних груп, їхня соціальна нерівність. Стратифікація має такі основні критерії:

• прибуток, власність;• освіта;• влада;• престиж.

Перші три критерії стратифікації - прибуток, освіта, влада-мають об'єктивні одиниці виміру (гроші, роки, люди).Престиж є суб'єктивним показником, який відтворює рівень поваги до якої-небудь професії, посади, до виду діяльності в суспільній думці.

26.Сутність соціальної мобільності та її різновиди

.

Соціальна мобільність (лат. mobile — рух, рухливість) — це перехід людей з одних соціальних груп і верств в інші. Під соціальною мобільністю розуміють будь-який перехід індивіда або соціального об'єкта з однієї соціальної позиції у соціальному просторі в іншу. "соціальний простір" має два основних класи координат — горизонтальний і вертикальний які є параметрами соціального простору. Тому існує два основних типи соціальної мобільності: горизонтальна й вертикальна. Під горизонтальною соціальною мобільністю мається на увазі перехід індивіда з однієї соціальної групи в іншу, розташовану на тому самому рівні (наприклад, з одного громадянства в інше, з однієї родини в іншу). Під вертикальною соціальною мобільністю маються на увазі відносини, що виникають при переміщенні індивіда з одного соціального прошарку в інший.

27.Сутність соціальної групи.

Соціальна група розглядається як сукупність людей, що визначається за соціально значущими ознаками. Ці реальні ознаки не лише існують об'єктивно, але й усвідомлюються суб'єктивно. Наприклад, свою групову приналежність і солідарність молодь відчуває подібно до того, як і пенсіонери відчувають свою. У представників однієї групи схожі ціннісні орієнтації, моделі поведінки та стиль життя. Такими ознаками можуть бути: вік, національність, стать, місце проживання, професія, прибуток, релігія та ін.

28.Поняття натовпу та його різновиди.

Натовп — це скупчення неорганізованих людей, стурбованих фактором зовнішньої провокації. Натовп можна охарактеризувати, як тимчасове об’єднання великої кількості людей, що мають безпосередній контакт між собою та майже ідентично реагують на певні стимули.

Види натовпу: 1.Випадковий натовп можна спостерігати на місці дорожньо-транспортної аварії. Він складається з зацікавлених перехожих, які затрималися на деякий час. Такий вид натовпу може зберегтися навіть після від´їзду винуватців аварії. 2.Експресивний натовп - це сукупність людей, що відкрито виражають свої емоції: радість, горе, гнів, заперечення. Одним з варіантів експресивного натовпу є екстатичний натовп, він може виникати під час релігійних обрядів, концертів музикальних кумирів. 3.Конвенційний натовп складається з людей, що поєднані спільними інтересами та дотримуються ряду правил. Але лише до певного моменту конвенційний натовп діє відповідно правилам. Прикладом цього виду натовпу можна назвати групи «фанатів» футбольних команд. 3.Діючий натовп. Він вважається найбільш значимим у соціально-політичному відношенні. У свою чергу, діючий натовп поділяють на чотири підвиди: агресивний, панічний, здирницький та бунтівний.