Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на екзамен з соціології... made by Ma...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
183.6 Кб
Скачать

55. Види запитань в анкетному опитуванні:

1) за предметним змістом:а) про фактиб) про знанняв) про мотиви

2) за логічною побудовою:а) основніб) контрольнів) запитання-фільтри

3) за характером відповідей:а) закритіб) відкриті – наявність запитань без жодних варіантів відповідейв) напівзакриті – містять перелік відповідей, але ост. варіант – ваш варіантг) запитання-меню – можна обрати декілька варіантів відповідей

д) дихотомічні (так або ні)

е) шкальні (у формі шкали)

Анкетування може бути роздавальне, поштове, пресове.

56. Суть методу інтерв’ю та його різновиди.

Інтерв’ю – метод одержання інформації шляхом безпосередньої цілеспрямованої бесіди інтерв’юера з респондентом.Види:1) стандартизоване (формалізоване). Передбачає чітко сформульований перелік питань, що задається респондентам;2) вільне. Передбачає постановку мети дослідження та відсутність наперед сформульованих запитань;3) глибинне. Передбачає отримання повної інформації про соціальні явища або факти, що вивчаються;4) фокусоване (призначене певному явищу, факту тощо)

57 Експертне опитування

 – це дослідження, що проводиться нашими соціологами з метою вирішення проблем, які потребують оцінок експертів чи компетентних осіб у певній сфері або висококваліфікованих фахівців.

Професійний інтерв’юер високого рівня проводить експертне опитування за складеним сценарієм обговорення досліджуваної теми. Бесіда записується на диктофон, а потім всі записи розшифровуються і аналізуються. Експертів багато не буває, тому репрезентації як такої у даному виді опитування не існує. Розмір вибірки визначається темою і завданнями і зазвичай становить 15-20 експертів або менше (у випадку, якщо коло осіб-експертів вузьке і вже «замкнулося»). У даному випадку діють принципи досяжності експерта і його компетенції. Експертне оцінювання (опитування) широко використовується в розвідувальних та пробних дослідженнях для отримання попередніх даних про об'єкт, предмет аналізу, для уточнення гіпотез та завдань основного дослідження, для розробки прогнозу і доповнення та з'ясування певних процесів та явищ.

Особливості даного методу:

.1Мета експертного опитування полягає в отриманні необхідної інформації, відображеної в знаннях, думках і оцінках респондентів, які є компетентними особами, що мають глибокі знання про предмет або об’єкт дослідження та мають цінний практичний досвід у певній сфері.

.2Пошук тієї інформації, яка необхідна клієнту для прогнозування, прийняття важливого управлінського рішення, для формування стратегічних цілей, моніторингу стану певного об’єкту чи галузі, і яка є тільки у людей, що професійно пов’язані з досліджуваною проблематикою або розбираються в специфічних питаннях.

.3Ретельного відбору учасників: тільки тих, хто цілком заслуговує статусу компетентної особи в даній області.

.4Робота з експертами може бути побудована не лише у вигляді простого інтерв’ю чи розмови, але і у вигляді фокусування в групі, мозкового штурму, методу Дельфі, що вимагають спеціальних навичок проведення.

Недоліки даного методу: складність підбору експертів щодо певної соціологічної проблеми або навіть їх відсутність.

Експертне опитування передбачає дотримування таких правил та вимог:

■ вказати, сутність якої проблеми вивчається, і мотив звернення до експерта;

■ дані, що підтверджують компетентність експерта (галузь знань, стан, кваліфікація);

■ інформація про зміст пропонованих питань;

■ правильне формулювання кожного проблематичного питання;

■ допоміжні зауваження, коментарі, пропозиції.

Від якості конкретних експертних оцінок залежить надійність рішень, що приймаються на їх основі, що великою мірою залежить і від якісного складу експертів, ретельності розробки процедури експертизи, рівня проведення опитування та обробки її результатів.