Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на екзамен з соціології... made by Ma...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
183.6 Кб
Скачать

41 Гіпотеза в соціологічному дослідженні та вимоги до їхнього формування

Важливим складовим елементом теоретико-методологічного розділу програми конкретного соціологічного досліджен­ня є розробка та формулювання робочих гіпотез.

Гіпотеза - це обґрунтоване наукове припущення для по­яснення відношень, фактів, явищ, які безпосередньо не спо­стерігаються. У процесі дослідження гіпотеза має бути чипідтвердженою, чи спростованою. Гіпотези, що підтвер­дилися під час дослідження, стають теорією, збагачують науку новими знаннями та можуть бути використані у практич­ній діяльності. Якщо гіпотеза виявилася спростованою, це не означає, що дослідження було марним. Отримані знан­ня можуть стати поштовхом до формування нових гіпотез або для розробки нових напрямків дослідження.

Розрізняють такі основні процедури побудови гіпотез: висунення гіпотез, формування гіпотез та їх перевірка.

Гіпотези розробляються у два етапи: у процесі розробки програми, а також після "пілотажу" -пробного дослідження, коли гіпотези уточнюються, корегуються, доповнюються чи висуваються нові.

Вимоги, котрим повинна відповідати гіпотеза:

• гіпотеза не може містити понять, які не мають емпірич­них індикаторів (тобто попередньо непроінтерпретованих), інакше вона не може бути перевіреною;

• гіпотеза не повинна суперечити отриманим раніше знан­ням і встановленим фактам;

• гіпотеза має бути простою та не містити умов і при­пущень, які утруднюють її розуміння;

• гіпотеза повинна бути такою, що перевіряється за сучас­ного рівня знань та методичних можливостей;

•  гіпотези в дослідженні мають бути об'єднані в систему доведень висунутого пояснення.

Гіпотези класифікують за різними підставами. Так, виходячи із завдань дослідження, розрізняють основні й неосновні гіпо­тези; за ступенем узагальненості виокремлюють висхідні гі­потези та гіпотези-наслідки; за порядком висунення розріз­няють первинні та вторинні гіпотези; за змістом гіпотези можуть бути описові, пояснювальні й гіпотези на прогноз.

Гіпотетичне знання має ймовірний характер і потребує все­бічного обгрунтування та перевірки, що й має бути досягнуто в процесі емпіричного соціологічного дослідження.

42 Робочий план дослідження

Програма – це основний фундаментальний документ соціологічного дослідження, який містить методологічні (теоретичні) та методичні (організаційні) основи дослідження.

Методологічний розділ програми включає:

-         обгрунтування проблеми дослідження (чому проводиться );

-         визначення об’єкта дослідження (де, серед кого проводиться ), і предмета дослідження (що виявляється, які соціальні зв’язки, відносини );

-         визначення мети дослідження (чим і для кого буде корисним ) основних завдань, виконання яких необхідне для її дослідження;

-         визначення основних та додаткових робочих гіпотез (припущення, що стосуються окремих зв’язків між елементами об’єкту, а також внутрішні і зовнішні фактори, що впливають на стан і розвиток).

Методична (організаційна) частина включає:

-         методику дослідження (методи збирання, обробки та аналізу документів);

-         формування вибіркової сукупності (тип вибірки, структура вибіркової сукупності, обсяг вибірки);

-         інструментарій для збору інформації (анкети, тести, інструкції інтерв’юєрам, опитувачам);

-         послідовність обробки одержаних даних;

Програма повинна бути глибоко продуманою в усіх своїх складних частинах. Тільки тоді вона може стати запорукою успішного проведення дослідження.

            Тому підготовча фаза дослідження, тобто  перед програмне вивчення проблеми, є найбільш відповідальним, тому що теоретичні та методологічні прорахунки, припущені на цьому етапі, вже неможливо буде виправити в подальшому. Підготовка дослідження – тривалий і складний процес, що  відбирає  більше часу, ніж всі інші етапи. Серед соціологів існує думка, що розробка гарної програми потребує не менше половини інтелектуальних витрат всього дослідження.