Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до истор.укр.культ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

37. Дайте визначення ролі т.Г.Шевченко у розвитку української літератури та українського малярства

38. Охарактеризуйте творчість М. Лисенка Творчості Лисенка, як і взагалі класичній музиці, властиві глибока ідейність, народність, реалізм, органічна єдність змісту і форми, висока професіональна майстерність.

У своїх композиціях Лисенко створив галерею народних типів. Взяті з самого життя, вони відзначаються реалістичністю художнього втілення і широтою узагальнення.

Засоби музичної виразності у Лисенка виростають з народнопісенних інтонацій і зворотів. Уміння передати зміст народної творчості, розкрити її виражальні можливості, правильно відобразити психологію народу з допомогою засобів музичної творчості -- такі характерні риси Лисенка-художника.

Діяльність Лисенка дуже широка: він був композитор, піаніст, педагог, диригент, вчений-фольклорист, активний музично-громадський діяч.

Своїми теоретичними роботами (про характерні особливості українських дум і пісень, що їх виконував кобзар Остап Вересай, про українські народні музичні інструменти та ін.) він зробив цінний вклад у вітчизняну науку про народну музичну творчість.

Як художник-демократ Лисенко у своїх творах правдиво відобразив життя народу і його боротьбу проти визискувачів. Глибокий патріотизм, народність і реалізм -- основні риси творчості Лисенка. На цих благородних засадах виховувались і продовжували почату Лисенком справу його найближчі послідовники -- К. Стеценко, М. Леонтович, Я. Степовий,

Під впливом Лисенка формувалась і розвивалась творчість українських радянських композиторів -- Л. Ревуцького, С. Людкевича, М. Вериківського, Г. Верьовки, П. Козицького, представників молодшого покоління -- П. Майбороди, Г. Жуковського. А. Свєчнікова та інших.

39. Проаналізуйте роль П.І.Чайковського у музичному житті України

40.Розкрийте значення терміну «українізація»

41. Розкрийте значення терміну «соціалістичний реалізм»

42. Охарактеризуйте основні етапи радянської школи

43. Визначте та охарактеризуйте особливості творчості українських радянських письменників

44. Проаналізуйте основні тенденції розвитку української культури періоду незалежної держави. Перебудова радянського суспільства в останні роки функціонування СРСР не стала прикладом до змін в Україні. Тут продовжувалася політика попередніх років, яка передбачала денаціоналізацію і духовне спустошення. Першими, хто подав голос на захист збереження української культури, навколишнього середовища, відродження правдивої історії України, були письменники. Було багато зроблено для відродження історичної пам'яті, повернення народові культурної спадщини попередніх поколінь. З проголошенням незалежності України держава відчувала гостру потребу у створенні законодавчої бази в галузі культури. Вагомим був внесок інтелігенції у відродження української культури. Загальнонаціональною подією стало святкування в 1991 р. 125-річчя від дня народження видатного історика України М. Грушевського. Великої шкоди було завдано національній школі у процесі русифікації освіти. В Україні помітно зменшувалась кількість шкіл з українською мовою навчання. У травні 1991 р. Верховна Рада України прийняла Закон "Про освіту. Закон вніс кардинальні зміни в систему освіти, вона стала більш гнучкою та різноманітною. Поряд з класичною середньою школою з'явилася значна кількість ліцеїв, гімназій, коледжів. Ці заклади збагатили навчальний і виховний процес учнів, сприяли поглибленому розвитку їх здібностей. Зроблено певні кроки у справі гуманізації освіти. Значно поглибилось вивчення української історії, літератури, географії, народознавства, інших суспільних наук. Процеси оновлення суспільства широко охопили, насамперед, літературу. Письменники звільняються від догматів комуністичної ідеології. Відбувається переоцінка суспільних ідеалів, історичних подій. Сьогодні перше місце посіла публіцистика, яка висвітлює політичні процеси і зміни, що відбуваються в суспільстві. Багато складних проблем постало перед українським театральним мистецтвом. Незалежна Україна дістала у спадок значну частину зросійщених театрів. Після скасування цензурних обмежень провідні драматичні театри здійснили низку талановитих постановок, які увійдуть до скарбниці театрального мистецтва. Стають україномовними багато обласних театрів.

45. Проаналізуйте у чому полягає суть небезпеки поширення «масової культури» для розвитку української національної культури.

46. Визначте особливості розвитку сучасної української освіти

47. Охарактеризуйте галузі науки в яких українські вчені мають світовий пріоритет.

48. Охарактеризуйте сучасний стан розвитку української літератури

49. Визначте творчість яких письменників українського зарубіжжя стали *** українському читачеві в останні роки

50. Дайте аналіз головних проблем сучасної української культури та визначте роль культури в подальшому розвитку держави