Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhofiziologiya.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
93.67 Кб
Скачать

Центральна обробка нюхової інформації.

Аксони нюхових нейронів утворюють нюхові нитки, які, пройшовши крізь решітчасту кістку до порожнини черепа, прямують до нервових клітин нюхових цибулин. Перший (верхній ) шар складається з волокон нюхового нерва - аксонів нюхових нейронів,що утворюють синапси з відростками кількох типів еферентних клітин, основну частину яких становлять мі тральні нейрони. На дендритах кожного мі трального нейрона закінчується близько 1000 аксонів нюхових рецепторних клітин,які утвор. Клубочки (2 шар) крім цих клітин у нюхових цибулин е ще пучкові(3 шар) і зернисті (4 шар) нейрони що також контактують з дендритами мі тральних нейронів. Аксони мі тральних нейронів утворюють бічний нюховий шлях,що прямує від нюхової цибулини до нюхового трикутника і кори передньої продірявленої речовини,до переднього нюхового ядра і нюхового горбка. Ці структури належать до старої кори і виконують функцію нюхового центру,де відбувається аналіз нюхових подразнень і створюються нюхові відчуття.

Обробка смакових сигналів відбувається у ЦНС . у проведенні смакової імпульсації до ЦНС беруть участь барабанна струна (гілка лицевого нерва), яка іннервує передню і бічні ділянки язика, язикоглотковий і блукаючий нерви, що іннервують задню частину язика. Смакові волокна відповідних черепних нервів закінчуються в ядрі одинокого шляху.

Механорецепція

У шкірі та підшкірній основі( клітковині) знаходиться спеціалізовані нервові закінчення,чутливі до дотику, тиску,а також до механічних коливань. У решті шкірного покриву (10%)- у дермі пальців кінцівок, на долонях ,підошвах,губах,язиці,статевих органах і сосках грудей розташовані некапсульовані дотикові нервові тільця (Мейснера),а глибше - пластинчасті тільця (Фатера - Пачіні). Тільця пачіні будовою нагадують цибулину і складаються з 7 шарів- зовн.цибулини,внут. циб. та аферентного немієлінізованого нервового закінчення.

Механорецептори з повільною адаптацією( дотикові меніски-диски Меркеля,капсульовано дотикові тільця-тільця Руфіні)реагують на постійні подразнення-вони є рецепторами тиску.

Терморецепція

Кількість холодових рецепторів, розташованих у поверхневих шарах шкіри,значно більша, ніж теплових. У гіпоталамусі йде обробка інформації,проте головну роль у формуванні команд на запуск реакцій теплотворення чи тепловіддачі відіграють центральні терморецептори-нейрони при середнього перед зорового ядра гіпоталамуса.

Розрізняють 2 види температурного відчуття-динамічне(зміна темпер.) і статичне(сталий рівень температури).

Зона температурного комфорту - 22-240

Больова рецепція.

Біль є суб’єктивним відчуттям людини,дуже специфічною сенсорною модальністю, що спричинює особливий психофізіологічний,мотиваційно-емоційний стан людини.

За низкою ознак біль поділяють на соматичні і вісцеральний . Коли соматичний біль виникає на поверхні шкіри, його називають поверхневим, а якщо від м’язів кісток, суглобів – глибоким.

Вісцеральний біль. Що охоплює внутрішні органи , також буває тупим або дифузним, він схожий на глибокий соматичний біль. Больові рецептори морфологічно є первинно чутливими вільними нервовими закінченнями. За характером сприйняття стимулів розрізняють специфічні та полімодальні больові рецептори.

Центри болю. Біль-це єдине відчуття, яке формується за межами кори великого мозку.

Особливі види болю. Відбитий біль виникає при захворюваннях внутрішніх органів. Це відчуття, яке викликається больовим подразненням внутрішніх органів, локалізується не лише у цьому органі, а й віддалених ділянках на поверхні тіла. Оскільки більшість органів знервується від кількох спинно-мозкових сегментів , то відбитий біль відчувається у кількох дерматомах - зонах Захар’їна-Геда.

Фантомний біль. Людина у якої ампутовано кінцівку тривалий час і навіть усе життя продовжує відчувати в ній біль . Він як правило чітко локалізується у певній частині фантомної(відсутньої кінцівки) виникає без видимих причин і може спричиняти тривалі нестерпні страждання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]