Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до екзамену для груп ФК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Тема 17. Фінансова безпека держави

Фінансова безпека як складова економічної безпеки, як стан фінансової, грошово-кредитної, валютної, банківської, податкової систем, фінансового, в тому числі фондового ринку, які забезпечують ефективне функціонування держави, підтримуючи її економічну стабільність у глобальному середовищі, забезпечуючи високий рівень життя населення.

Сутність фінансової безпеки держави, завдання, принципи системи забезпечення фінансової безпеки, її структура, елементи, послідовність розробки і реалізації.

Загроза фінансовій безпеці. Концепція (основи державної політики), національної безпеки України про основні можливі загрози національній безпеці в економічній, фінансовій сфері.

Методологічні засади оцінки рівня фінансової безпеки. Індикатори фінансової безпеки.

Тема 18. Фінанси країн з розвиненою ринковою економікою

Структурна будова фінансової системи США. Федеральні фінанси США, фінанси штатів і місцевих органів влади, особливості фінансового вирівнювання. Бюджетний процес в США. Особливості фінансів підприємств і домашніх господарств США.

Бюджетний устрій та бюджетна система Японії, бюджети місцевих органів влади, особливості фінансового вирівнювання, спеціальні фонди.

Фінансові системи Скандинавських країн: бюджетна система, бюджетний устрій, фінанси підприємств. Склад і структура доходів та витрат державного бюджету.

Тема 19. Фінанси Європейського Союзу

Союзний бюджет, його організація, структура. Доходи та видатки бюджету ЄС. Оподаткування в ЄС, принципи його організації, напрями в гармонізації податкового законодавства, фінансовий ринок ЄС, його особливості, тенденції.

Державний (федеральний) бюджет, місцеві фінанси, податкова система Німеччини.

Державний (федеральний) бюджет, місцеві фінанси, податкова система Великобританії.