Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILET_I_OTVET_DRAMATURGIYa (1).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
463.36 Кб
Скачать

3. Музика, як вид мистецтва: специфіка, засоби виразності.

Музика – мистецтво звукове і часове, адже музичний твір розгортається у часі. Це одне із джерел людяності, емоційної чутливості та душевної теплоти.

Зміст музичних творів не обмежується лише емоціями: є зображення явищ природи, фантастика і батальні сцени, людські характери у взаєминах, суспільні рухи, соціальні конфлікти. Усі зображені емоції були колись відчуті у реальному житті, і тому вони знаходять відгуки у нашій свідомості. І хоча зображення може дати нам повніший опис предмету, музика справляє сильніші враження, психологічно пов’язується з уявленнями про дію того предмета або явища, від якого йде звук.

Музика виражається музичними звуками, які мають 4 властивості: висота, тривалість, сила звучання, тембр.

Засоби музичної виразності: мелодія, гармонія, лад, ритм, темп, динаміка, регістр.

Мелодія (пісня) – основа музики, концентрує у собі образ і настрій. Мелодії є вокальні, є інструментальні.

Гармонія (зв’язок)– надає мелодії тонкі нюанси, створює динамічні наростання і спади.

Лад – система взаємозв’язків музичних звуків, заснована на організації їх за висотою і групуванням навколо одного звуку. Два найпоширеніші лади: мажор і мінор – протилежний настрій і забарвлення. Бувають виключення (трагічний твір – у мажорі, і навпаки).

Ритм (розмірність) – організована послідовність тривалості звуків.

Темп (час) – впливає на характер руху музики: схвильованість – швидкий темп, сум, спокій – повільний темп.

Динаміка (сила) – ступінь гучності звука при виконанні музики.

Регістр (високий, середній, низький) – частина діапазону, який має людський голос, музичний інструмент.

Тембр – забарвлення або характер звука, за яким можна відрізнити звуки однієї висоти, але різного забарвлення.

Білет 23

1. Телевізійні жанри: телеспектакль. Телефільм.

Телевізі́йний фільм або скорочено телефі́льм — ігровий фільм, знятий спеціально для показу телебаченням.

При створенні таких фільмів враховуються технічні можливості телебачення і особливості сприйняття телеглядачами зображення на екрані телевізора. Часто телефільм складається з двох і більш послідовних, але демонстрованих в різний час частин — серій. Багатосерійні телефільми прийнято називати телесеріалами.

Найважливішим чинником у виробництві телефільмів є розмір телевізійного екрану. Оскільки телеекран значно менше кіноекрану, телефільми відрізняються від кінофільмів меншим числом загальних планів і відсутністю високодеталізованих зображень. Також, тоді як на телебаченні найбільш поширеним співвідношенням сторін екрану все ще залишається традиційне повноекранне 4:3 (1.33:1) і з розвитком телебачення високого розділення тільки набирає популярність широкоекранне 16:9 (1.78:1), в кіноіндустрії найпопулярнішим на даний момент є суперширокоекранне співвідношення 2.39:1. Телевізійним фільмам властиве специфічне «розтягнуте» оповідання. При монтажі телефільмів враховуються рекламні блоки в ефірній мережі телеканалів — на інтригуючому моменті робиться пауза, і після передбачуваної реклами триває продовження з невеликим «відкотом» сюжету.

Як жанр, телефільм виник на початку 1960-их років із злиття телебачення і класичного кінематографа. Спочатку телебаченням демонструвалися звичайні кінофільми. Незабаром почали створюватися фільми за замовленням телеканалів. В процесі випуску таких фільмів була вироблена певна телевізійна специфіка, що, власне, і привело до появи «телефільму».

Особенности

Важнейшим фактором в производстве телефильмов является размер телевизионного экрана. Поскольку телеэкран значительно меньше киноэкрана, телефильмы отличаются от кинофильмов меньшим числом общих планов и отсутствием высокодетализированных изображений. Также, в то время как на телевидении наиболее распространённым соотношением сторон экрана всё ещё остаётся традиционное полноэкранное 4:3 (1.33:1) и с развитием телевидения высокого разрешения только набирает популярность широкоэкранное 16:9 (1.78:1), в киноиндустрии самым популярным на данный момент является суперширокоэкранное соотношение 2.39:1. Телефильмам свойственно специфичное «растянутое» повествование. При монтаже телефильмов учитываются рекламные блоки в эфирной сетке телеканалов — на интригующем моменте делается пауза, и после предполагаемой рекламы следует продолжение с небольшим «откатом» сюжета.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]