Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikhologiya.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
467.97 Кб
Скачать

22. Психічні особливості становлення особистості у юнацькому віці.

Особливості емоційно-вольової сфери особистості

Провідна роль належить розвитку самосвідомості. Найважливішим моментом розвитку особистості в цьому віці є вибудовування життєвої перспективи. Особливе значення для розвитку юнака має зміна в області почуттів. Замолоду з'являється більша емоційна сприйнятливість до ряду явищ дійсності.

Особливості пізнавальної сфери

Мислення стає більш систематичним і критичним. Змінюються способи запам'ятовування. Розвивається творча активність. Соціальна ситуація розвитку

Юність - це перехід від підліткового віку до самостійного дорослого життя. Це визначає соціальну ситуацію розвитку в цьому віці: юнаки займають проміжне положення між дитиною і дорослим. Поряд з елементами дорослого статусу юнак ще зберігає риси залежності, які зближають його положення з положенням дитини.

Провідна діяльність

У ранній юності провідною діяльністю є професійне самовизначення. Психологічну базу для самовизначення в ранній юності становить насамперед потреба юнака зайняти внутрішню позицію дорослої людини, тобто зрозуміти себе і свої можливості поряд з розумінням свого місця і призначення в житті.

Основні новоутворювання

Оцінні судження, принципи, ідеали, переконання, форми самосвідомості, самовизначення. Прагнення до самовиховання, самопізнання, самовдосконалення. Критичне ставлення до дорослого. Професійна орієнтація, самовизначення, життєвий смисл, планування досягнень, моральний вибір - як життєва позиція.

23. Вік дорослості

Дорослість — це період продовження розвитку особистості людини та досягнення розквіту її потенцій і можливостей. Саме в цей період людина досягає розуміння відповідальності як за влас­не життя, власні рішення, власні дії та вчинки, так і за долю близьких людей. Доросла людина постає перед необхідністю ви­рішувати безліч складних соціальних завдань, долати життєві ви­пробування, втрати, колізії професійної кар'єри та особистого життя, які часто є вельми болісними, але без яких неможливо уявити подальший розвиток.

Основні характеристики вікового періоду «дорослий»:

  • діалектичне мислення;

  • функціональна спрямованість інтелектуальних можливостей;

  • наявність значного життєвого досвіду;

  • реалізація власного потенціалу;

  • встановлення дружніх, близьких стосунків, почуття близь­кості до людей;

  • розширення та збагачення емоційних переживань;

  • продовження синтезу «Я-концепції»;

  • сформованість власної позиції та світогляду в житті;

  • єдність надбань та втрат;

  • творчі досягнення в життєдіяльності.

У цей період можуть виникати кризи — драматичні переходи на нові рівні розвитку (через трансформацію мотиваційно-смис­лової сфери особистості до нового розуміння сутності життя). На відмінну від криз дитинства кризи дорослості не мають такої гос­троти й жорсткої прив'язки до певних вікових, хронологічних меж. Із віком такі рамки стають менш виразними.

Розвиток пізнавальних процесів триває й у дорослому віці, але відбувається він нерівномірно. Так, розвиток психофізіологічних функцій, які визначають функціонування сенсорно-перцептивної системи, продовжується на початковій стадії дорослого періоду і досягає свого оптимуму близько 25 років. Потім розвиток сенсорно-перцептивних характеристик стабілізується і зберігається до 40 років, після чого починає знижуватися. Найбільші зміни від­буваються в короткочасній вербальній пам'яті: найвищі показ­ники характерні для 18—30-річного віку, а потім відбувається поступовий спад. Образна пам'ять зазнає найменших змін, вер­бальне закарбовування довготривалої пам'яті вирізняється знач­ною сталістю і починає знижуватися після 36 років. Найбільше до вікових змін схильні обсяг, переключення і вибірковість ува­ги, зниження показників яких відбувається після 34 років. Ста­лість і концентрація суттєво не змінюються.

Розвиток інтелектуальних показників триває упродовж усього періоду. Показники невербального інтелекту сягають свого опти­муму у 30—35 років, але вербальний інтелект розвивається після 40. Інтелектуальний розвиток дорослої людини відбувається в тіс­ному зв'язку з розвитком особистості. Причому із зупинкою розвитку психофізичних функцій близько 25 років інтелектуальний розвиток продовжується довгі роки. Розвиток вербально-логічних функцій відбувається майже весь періоду зростаючи до 50-річного віку і поступово знижуючись до 60-річного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]