Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд 57-64.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

62. Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними

Стаття 225. Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними

Правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усві­домлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті — за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені. У разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздат­ною позов про визнання правочину недійсним може пред'явити її опікун. Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зо­бов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину. 1. Правила ст. 225 ЦК можуть застосовуватися за таких умов: 1) фізична особа є дієздат­ною; 2) у момент вчинення правочину ця фізична особа перебувала у такому стані, що не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними. Отже, йдеться про тимчасовий стан, при якому людина внаслідок функціональних роз­ладів психіки, порушення фізіологічних процесів в організмі або інших хворобливих явищ не може розуміти значення своїх дій або керувати ними. Правочин, укладений у такому стані, не відображає справжньої волі особи щодо встановлення, припинення тощо цивіль­них прав і обов'язків. Стан, при якому особа не усвідомлює своїх дій, може мати одну з трьох форм вияву — вольову, інтелектуальну і змішану. Вольова форма виражається в то­му, що особа, хоч і усвідомлює свої вчинки, більш або менш адекватно оцінює те, що від­бувається навколо, але у той же час не може керувати своїми діями. Інтелектуальна форма вияву даного стану означає, що особа не розуміє значення своїх дій, хоча може керувати ними. При змішаній формі у людини відсутня здатність як розуміти значення своїх дій, так і керувати ними. Неспроможність дієздатної особи розуміти значення своїх дій та (або) ке­рувати ними може бути викликана різними обставинами: нервовим стресом, шоком від фізичної травми, алкогольним або наркотичним сп'янінням тощо. Прикладом правочину, укладеного громадянином, не здатним розуміти значення своїх дій, є правочин, коли грома­дянин, перебуваючи у стані, алкогольного сп'яніння, продала безцінь дорогу річ. Такий правочин може бути визнаний судом недійсним за позовом фізичної особи, котра у момент вчинення правочину перебувала у стані, за яким не могла усвідомлювати значен­ня своїх дій та (або) не могла керувати ними. У разі смерті згаданої особи правочин може бути визнаний недійсним за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені. Такими заінтересованими особами можуть бути родичі цієї особи, її спадкоємці за запові­том, треті особи.

2. Оскільки тимчасова нездатність фізичної особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними може бути початковою стадією важкого психічного захворювання, ч. 2 ст. 225 ЦК передбачає, що у разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздатною позов про визнання правочину не­дійсним може пред'явити її опікун. Для того, щоб визначити стан фізичної особи у момент укладення правочину, суд при­значає судово-психіатричну експертизу і виносить рішення про визнання правочину не­дійсним, враховуючи при цьому як висновок судово-психіатричної експертизи, так і інші докази, котрі підтверджують перебування фізичної особи у момент укладення правочину у стані, за якого вона не могла усвідомлювати значення своїх дій та (або) не могла керувати ними.

3. Правові наслідки визнання такого правочину недійсним можна поділити на основні і додаткові. Основними його наслідками є двостороння реституція. Додатковими наслідками є те, що сторона, яка знала про стан фізичної особи у мо­мент вчинення правочину, зобов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину.

63. Правові наслідки вчинення правочину без дозволу органу опіки та піклування

Стаття 224. Правові наслідки вчинення правочину без дозволу органу опіки та піклування

Правочин, вчинений без дозволу органу опіки та піклування (стаття 71 цього Кодексу), є нікчемним. На вимогу заінтересованої особи такий правочин може бути визнаний судом дій­сним, якщо буде встановлено, що він відповідає інтересам фізичної особи, над якою встановлено опіку або піклування. 1. Деякі правочини можуть вчинятися лише з дозволу органів опіки та піклування. Пе­релік таких органів, їх права та обов'язки щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, що потребують опіки та піклування, згідно зі ст. 56, встановлюються законом та інши­ми нормативно-правовими актами. Зокрема, опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі дії: відмовлятися від майно­вих прав підопічного; видавати письмові зобов'язання від імені підопічного; укладати до­говори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому Стаття 225 числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; укладати договори щодо іншого цінного майна. Піклувальник має право дати згоду на вчинення таких правочинів лише з дозволу органу опіки та піклування. Якщо який-не-будь із вказаних вище правочинів буде укладений без дозволу органу опіки та піклування, то він є нікчемним.

2. Згідно з ч. 2 ст. 224, на вимогу заінтересованої особи такий правочин може бути ви­знаний судом дійсним, якщо буде встановлено, що він відповідає інтересам фізичної осо­би, над якою встановлено опіку або піклування. Отже, для дійсності правочину необхідні такі умови: 1) відповідність правочину інтересам фізичної особи, над якою встановлено опіку або піклування; 2) звернення заінтересованої особи до суду з позовом про визнання такого правочину дійсним; 3) рішення суду про визнання правочину дійсним. Заінтересо­ваною особою може бути опікун, котрий уклав правочин за недієздатну особу; піклуваль­ник, котрий дав згоду на укладення правочину; неповнолітня або обмежена у дієздатності особа; третя особа, з якою укладено правочин без дозволу органу опіки та піклування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]