Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции по МВЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
899.58 Кб
Скачать

3. Структура процесу навчання

Двобічний характер навчального процесу зумовлює структуру процесу навчання.

Таблиця

Двобічність процесу навчання

Для організації навчального процесу важливо орієнтуватися в структурі цього процесу:

1- цільовий компонент

2- мотиваційний компонент

3- операційно-діяльнісний компонент

4- емоційно-вольовий компонент

5- контрольно-регулюючий компонент

6- оціночно-регулюючий компонент.

Організація та здійснення навчального процесу залежить від чітко визначеної мети цього процесу, цільового компоненту.

Мета – це ідеальна модель бажаного результату засвоєння змісту навчання, до якої прагнуть ті хто навчає і ті, хто навчається.

Таблиця

Триєдина мета навчального процесу

Наступний компонент навчального процесу – мотиваційний забезпечує внутрішнє переживання потреби в учінні, в тому разі, коли мають місце позитивні мотиви і інтереси щодо оволодіння навчальним матеріалом, що засвоюється. Мотивація спонукає до переживань внутрішніх протиріч між знаннями і не знаннями, що є рушійною силою учіння, пізнавальної активності учня.

Мотиваційні фактори:

- особистість вчителя, його ерудованість та педагогічну

- відносини між суб’єктами навчального процесу

- спеціальні методичні прийоми

- навчальні.

Такий компонент навчального процесу, як змістовний визначається нормативно-методичним забезпеченням; базою знань.

Операційно-діяльнісний компонент розкриває особливості організації учбово-пізнавальної діяльності тих, хто навчається щодо оволодіння ними навчальним матеріалом під керівництвом того, хто навчає.

Цей компонент складається з трьох взамопов’язаних етапів:

1- сприйняття, усвідомлення та запам’ятовування навчального матеріалу, що вивчається ( засвоєння теоретичних знань);

2- формування умінь і навичок щодо використання цих знань на практиці, що вимагає організації спеціальних тренувальних вправ;

3- подальше повторення і поглиблення знань щодо навчального матеріалу, його закріплення і вдосконалення практичних умінь і навичок.

Важливо підкреслити той факт, що операційно-діяльнісний компонент навчального процесу передбачає ретельний відбір та відповідне узгодження форм, методів та засобів навчання, про що піде мова у наступній темі.

Емоційно-вольовий компонент навчального процесу передбачає емоційний відгук тих, хто навчається щодо пропонуємого їм навчального матеріалу, що в свою чергу спонукає їх до прояву вольових зусиль при засвоєнні необхідних знань. Емоційність навчання означає такий характер організації учбової роботи, при якому у тих, хто навчається виникає інтерес та внутрішній потяг до активної пізнавальної діяльності. Важливо, при цьому, вдало формувати потреби та мотиви учіння, вдало використовуючи спеціальні дидактичні методи, прийоми та засоби, а також спиратися на власний авторитет.

Контрольно-регулюючий компонент навчального процесу надає можливість тому, хто навчає постійно стежити за ходом навчального процесу, вчасно втручатися на кожному етапі його протікання та вносити відповідні корективи, долаючи спотворене сприйняття навчальної інформації. На регулювання учбового процесу впливає зміст навчального матеріалу та характер його викладання. Важливо враховувати і індивідуальні особливості пізнавальної діяльності. Значну регулюючу і стимулюючу роль відіграє контроль за якістю оволодіння навчальним матеріалом, що спонукає до самоконтролю.

Оціночно-результативний компонент спрямований на виявлення успіхів або недоліків в учбовій діяльності. При цьому з’ясовується якість знань, рівень практичних вмінь щодо використання отриманих знань.

4. Функції та визначення мети економічного навчання