Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_finansi_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать
  1. Податкова політика держави.

Податкова політика – це діяльність держави у сферах запровадження, правового регламентування та організації справляння податків і податкових платежів до централізованих грошових фондів держави.

Податкова політика має бути гнучкою, оптимально пов’язувати інтереси держави з інтересами товаровиробників і громадян.

На сучасному етапі в Україні податкова політика спрямована, в першу чергу, на реформування податкової системи. Нині існують дві точки зору щодо податкової реформи:

    1. згідно першої – треба стримуватися від різких змін у податковій системі, дати підприємствам звикнути до чинних правил. За цей час слід прийняти Податковий кодекс, відлагодити податкові механізми і процедури, сформувати жорстку систему податкового контролю і на цій основі у подальшому перейти до загального зниження податкових ставок. Прихильники цієї думки вважають, що різке скорочення ставок оподаткування призведе до скорочення надходжень до державного бюджету, а це, в свою чергу, зумовить скорочення бюджетних видатків, і перш за все, соціального спрямування. Проте досвід Росії, в якій досить успішно була реалізована податкова реформа, спрямована на зменшення податкового тягаря і значного скорочення податків, не підтверджує вказаних побоювань. Надходження до бюджету не тільки не скоротились, а й суттєво зросли.

    2. Інші вважають, що за чинних податкових ставок подолати економічну кризу неможливо. Необхідно швидко і максимально зменшити податковий тягар як на суб’єктів господарювання, так і на громадян.

  1. Зміни у податковому законодавстві, передбачені проектом Податкового кодексу України

21 вересня 2010 року уряд України закінчив роботу над проектом Податкового кодексу та подав його на розгляд до Верховної Ради України. Очікується, що Податковий кодекс набуде чинності з 1 січня 2011 року (крім деяких окремих положень, які набудуть чинності пізніше). Зміни, передбачені проектом Податкового кодексу, є значними і можуть істотно вплинути на усі сфери бізнесу в Україні.

Нижче наводимо основні зміни у податковому законодавстві.

Податок на прибуток підприємств:

Загальна ставка податку на прибуток підприємств поступово зменшується, а саме: до 19 % у 2011-2012рр., 18 % - 2013-2014рр., 17% у 2015 році та до 16% у 2016 році.

При визначенні оподатковуваного прибутку підприємством не можуть бути віднесені до валових витрат, зокрема, такі види витрат:

- роялті, сплачені на користь компаній-нерезидентів;

- витрати, понесені у зв'язку з придбанням консалтингових, маркетингових, рекламних та інжинірингових послуг у компаній-нерезидентів;

- суми передплат (авансів) за товари, роботи, послуги;

- витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у фізичної особи-підприємця, що сплачує єдиний податок (за деякими винятками).

До окремих видів господарської діяльності може тимчасово застосовуватись нульова ставка податку на прибуток підприємств («податкові канікули»), а також зменшена ставка податку (для новостворених підприємств протягом перших п'яти років з моменту їх заснування, для підприємств з річним доходом менш ніж 3 млн. грн., для підприємств готельного бізнесу тощо)

Збитки підприємства за підсумками податкового року підлягають включенню до валових витрат першого календарного кварталу наступного податкового року.

Основні засоби та нематеріальні активи розподіляються на 16 та 6 груп відповідно.

Податок на додану вартість (ПДВ):

Загальна ставка ПДВ знижується до 17%, починаючи з 1 січня 2014 року. Теперішня ставка податку - 20% - буде діяти протягом 2011-2013 рр.

Суми ПДВ, сплачені при придбанні легкового автомобіля, можуть бути віднесені до складу податкового кредиту.

Операції з постачання відходів, брухту металів, зернових культур (за деякими винятками) звільняються від ПДВ.

Юридичні, консалтингові, аудиторські, а також деякі інші послуги не є об'єктом ПДВ.

Передбачається механізм «автоматичного» відшкодування ПДВ з державного бюджету.

Податок з доходів фізичних осіб

Змінюються критерії визначення резидентського статусу. До фізичних осіб - резидентів відносяться громадяни України; іноземці, що мають посвідку на постійне проживання та дозвіл на працевлаштування в Україні, а також іноземці, які перебувають в Україні не менше 183 днів протягом поточного та/або попереднього календарних років.

Ставка податку з доходів фізичних осіб збільшується до 17% для платників податку, які отримують доходи, що перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного податкового року.

Доходи у вигляді процентів на банківський депозит (загальна сума яких перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного податкового року) підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 5%.

Однакові ставки податку з доходів фізичних осіб - 15% і 17% - застосовуються для доходів, отриманих фізичними особами-резидентами (громадянами України та іноземцями).

Інші податки

Проектом Податкового кодексу встановлено наступні нові податки та збори:

Податок на нерухомість;

Екологічний податок (замість збору за забруднення навколишнього середовища);

Туристичний збір (замість курортного збору);

Збір за здійснення деяких видів господарської діяльності (використання лісових ресурсів, використання нафтових та газових трубопроводів тощо).

В той же час, проект Податкового Кодексу скасовує такі місцеві податки як податок на рекламу, ринковий збір, комунальний податок, збір за використання місцевої символіки.

Спрощена система оподаткування (фізичні особи - платники єдиного податку)

Фізична особа може бути платником єдиного податку якщо її річний доход не перевищує 300 тис. грн., якщо нею наймані працівники становлять не більше двох осіб.

Спрощена система оподаткування не поширюється на деякі види господарської діяльності, які, серед іншого, включають надання юридичних, фінансових, інжинірингових, бухгалтерських та аудиторських послуг, здійснення операцій з нерухомістю, рекламну діяльність, роздрібну торгівлю через мережу Інтернет, тощо.

Ставки єдиного податку:

200-600 грн. на місяць- у великих містах (з населенням понад 150 тис. осіб);

20-200 грн. на місяць - в інших населених пунктах;

Для фізичних осіб, які здійснюють господарську діяльність по всій території України - 1500 грн. на місяць;

Для діяльності в сфері «інформатизації» (створення програмного забезпечення та пов'язані з цим послуги) - 1000 грн. на місяць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]