Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_Klimyuk(1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
314.37 Кб
Скачать

1 .6 Особливості режиму системного управління

Режим системного управління призначений для виконання деяких дій з можливістю їх повної ізоляції від прикладного програмного забезпечення і навіть операційної системи. Перехід в цей режим відбувається тільки апаратно. Коли процесор знаходиться в режимі SMM, він виставляє сигнал SMIACT #. Цей сигнал може служити для включення виділення фізичної пам'яті (System Management RAM), так що пам'ять SMRAM можна зробити доступною тільки для цього режиму.

П

Рис. 1.11 Структура SMRAM

ри вході в режим SMM процесор зберігає свій контекст у SMRAM (контекст співпроцесора не зберігається!)(Рис. 1.11). За адресою SMM Base і передає управління процедурі, яка називається обробником System Management Interrupt, за адресою SMM Base +8000 h (за замовчуванням SMM Base містить значення 30000h). Стан процесора в цей момент точно визначено (Табл. 1.2):

Табл. 1.2 Стан процесора при вході в режим SMM

Слід зазначити, що в режимі SMM не передбачена робота з перериваннями і особливими випадками: переривання по IRQ і SMI# замасковані, покрокові пастки і точки зупину відключені, обробка переривання по NMI відкладається до виходу з режиму SMM. Якщо необхідно забезпечити роботу з перериваннями або особливими випадками, то треба ініціалізувати IDT і дозволити переривання, виставивши прапорець 9 (Interrupt Enable) в регістрі EFLAGS. Перери-вання по NMI будуть розбло-ковані автома-тично після пе-ршої ж команди IRET.

При поверненні з SMM (за інструкцією RSM) процесор відновлює свій контекст із SMRAM. Обробник може програмно внести зміни в образ контексту процесора, тоді процесор перейде не в той стан, в якому відбулося SMI. Якщо SMI було отримано під час виконання інструкції HLT, то подальші дії при виході з SMM визначаються значенням поля "Auto HALT Restart": процесор може знову повернутися до інструкції зупину або перейти до виконання наступної команди. Якщо SMI відбулося при виконанні інструкції вводу-виводу, то в залежності від значення поля "I / O instruction Restart" можливий рестарт інструкції введення виводу.

Ці особливості режиму системного управління дозволяють використовувати його для реалізації системи управління енергозбереженням.

Порівняльні характеристики режимів процесора

Характеристика

RM

PM, VM=0

PM, VM=1

SMM

Формированння линейної адреси

без участі селекторів

через селектори і дескриптори

без участі селекторів

без участі селекторів

Межа сегментів

64К

визначається дескриптором

64К

Размер адреси/даних за замовчуванням

16 біт

визначається дескриптором

16 біт

16 біт

Максимальний об’єм доступної пам’яті (віртуальної)

1M+64K-16

64T-2х4Г

1M+64K-16

Захист

Ні

Так

Тільки на рівні сторінок

Ні

Сторінкове перетворення (в т.ч. PAE)

Ні

Так

Так

Ні

Мультизадачність

Ні

Так

Так

Ні

Обробка переривань

IDT – таблиця векторів

IDT - дескрипторна таблиця

IDT - дескрипторна таблиця

IDT - таблиця векторів, необхідна спеціальна ініціалізація

Табл. 1.3 Порівняння режимів роботи процесора

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]