Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражданское право.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
67.03 Кб
Скачать

47. . Підстави виникнення зобов'язань та їх виконання.

Підставою виникнення зобов'язань є юридичні факти. Юридичні факти не тільки породжують зобов'язання, але і є підставою їх зміни чи припинення.

Відповідно до цивільного законодавства можна виділити низку підстав до виникнення зобов'язань.

1. Правочини чи договори. Найпоширенішим волевиявленням суб'єктів цивільного права, спрямованим на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків, є договори.

Підставою виникнення зобов'язань можуть бути односторонні правочини (публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу, публічна обіцянка нагороди без оголошення конкурсу за результатами).

Зобов'язання може виникати зі змісту заповіту, через виконання умов заповідального відказу (надання пожиттєво спадкоємцем частини будинку в користування особі, вказаній заповідачем у заповіті).

Створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності. У процесі творчої діяльності зобов'язання виникають не внаслідок створення літературного твору, а в результаті його видання чи перекладу.

Заподіяння майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі. Такі дії породжують зобов'язання для того, хто заподіяв шкоду, стосовно потерпілого (наприклад, відшкодування шкоди потерпілому, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, поширення у засобах масової інформації неправдивих відомостей про особу). Придбання чи зберігання майна за рахунок іншої особи без достатніх підстав (безпідставне збагачення) зобов'язує відшкодувати потерпілому його майнові втрати.

Акти органів державної влади, органів влади АРК або органів місцевого самоврядування.

Рішення суду. Зобов'язання, що покладається рішенням суду на сторони договору при виникненні переддоговірного спору.

Настання чи ненастання певної події. Знищення внаслідок повені або іншого стихійного лиха застрахованого будинку створює обов'язок страхової компанії виплатити його власника страхове відшкодування.

Види забезпечення виконання зобов'язань - це сукупність правових заходів, за допомогою яких сторони цивільно-правових відносин впливають одна на одну з метою належного виконання передбаченого договором завдання під загрозою вчинення певних дій, що в майбутньому зумовлять настання негативних наслідків майнового характеру для боржника.

Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання обов'язково вчиняється в письмовій формі. Недотримання встановленої форми стосовно правочину щодо забезпечення виконання зобов'язання свідчить про його недійсність.

Цивільним кодексом України передбачено такі види забезпечення виконання зобов'язань: неустойка, порука, гарантія, застава, притримання, завдаток. Водночас у законі чи сторонами в договорі можуть бути встановлені інші види забезпечення виконання зобов'язання.

49. Підстави виникнення права власності.

Підставами набуття права власності є юридичні факти, за наявності яких виникає право власності.

До підстав (способів) набуття права власності належать:

• за наявністю правонаступництва:

первісні - не засновані на правонаступництві; тобто право власності виникає на майно, яке нікому не належало чи вилучене, незалежно від волі попереднього власника, з його володіння;

похідні - засновані на правонаступництві; тобто підстави, що залежать від волі та права попереднього власника на майно, котре передається набувачеві, що цілком встановлює коло його прав і обов'язків.

• за суб'єктами:

- загальні - ті, котрі використовують будь-які суб'єкти;

- спеціальні - їх використовують суб'єкти, чітко визначені законом.

Первісні підстави набуття права власності (право власності виникає в повному обсязі, виникає вперше незалежно від волі попереднього власника):

виготовлення нової речі: права власності на нову річ, виготовлену (створену) особою, набуває ця особа, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва;

переробка: виготовлення нового товару, монтаж або збирання також; ремонт, зокрема й відновлення та доведення до певного стану речі та ін. Об'єктом переробки можуть бути як сировина чи матеріали, так і готові речі. Тож ця норма визначає особливий порядок набуття права власності лише на рухомі речі;

привласнення загальнодоступних дарів природи: плоди природи, рибу, тварин тощо. Ці об'єкти, зазвичай, перебувають у державній або комунальній власності, що встановлено спеціальними законами.

передання у власність безхазяйної речі: безхазяйною є річ, яка не має власника чи власник якої невідомий.

передання у власність рухомої речі, від якої власник відмовився :особа, що заволоділа рухомою річчю, від якої власник відмовився, набуває права власності на цю річ з моменту заволодіння нею;

знахідка;

передання у власність бездоглядної домашньої тварини;

скарб;

набувальна давність: на нерухоме майно - десять років, на рухоме майно - п'ять років;

• продукція, плоди та доходи;інше.

Похідні підстави набуття права власності (право нового власника обмежено обсягом прав його попередника):

договір (купівля-продаж, дарування, міна, позика, приватизація) та інші правочини;

спадкування за законом і заповітом;

передача у власність майна юридичної особи в разі її реорганізації;

самочинне будівництво;тощо.