Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Swot_Tar.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Зовнішнє середовище

Загрози:

  1. високі темпи інфляції - масове зниження ставок по банківських депозитах не можливо, позначається вплив рівня інфляції. Хоча, згідно із статистичними даними, темпи інфляції за квітень цього року сповільнилися в порівнянні з початком року, але все-таки вони залишаються високими. Але ще більший ризик по збільшенню рівня інфляції містить в собі очікувана тенденція зміцнення гривні. Тому банкам доводиться тримати на високому рівні ставки по депозитах, щоб дохід від депозитів не носив негативний характер. Інфляція сильно впливає на діяльність банку. Оцінка 3.

  2. нестабільна політична ситуація – значно впливає на імідж банку у закордонних інвесторів, зміна політичної ситуації впливає на зміну цілей і тактичних ідей банку. Оцінка 3.

  3. виникнення нових конкурентів – призводить до зменшення об'ємів операцій на міжбанківському кредитному ринку, до зростання неплатежів по іпотечних кредитах фізичними особами, оскільки сформує у них помилкову думку, що іпотечні кредити можна не погашати. Як результат, банки будуть вимушені збитки, що утворилися за рахунок не можливості стягнути закладене майно, компенсувати за рахунок ставок по кредитах для нових позичальників. Але це малою мірою впливає на діяльність АБ Укргазбанк, і не призводить до втрати клієнтів, тому оцінка 1.

  4. прориви в інших країнах – АБ Укргазбанк володіє широким спектром послуг, які повністю задовольняють потреби споживачів, але створення нових технологій, ідей, методів, підходів звісно впливає на діяльність банку, і деякою мірою перехоплює клієнтів. Оцінка 2.

Можливості:

  1. конкурентні переваги (унікальність) - АБ «Укргазбанк» являється принциповим, тобто повноправним учасником (Principal member) двох найбільших світових платіжних карткових систем MasterCard Worldwide та Visa International (надалі - МПС) ще з початку 2000 року. За цей немалий період активної та плідної співпраці з міжнародними платіжними системами АБ «Укргазбанк» здобув великий досвід щодо розвитку та впровадження карткових програм і сучасних технологічних рішень. В 2005 році банк пройшов сертифікації по міграції емісії та еквайрінгу на EMV-chip-технології, що зменшило ймовірність шахрайства при використанні міжнародних платіжних карток. А вже в 2007 році отримав ліцензію на проведення операцій з торгового еквайрінгу в МПС Visa Int., що надало певні конкурентні переваги та дозволило реалізувати стратегічні плани щодо розвитку торгового еквайрінгу. Ця перевага значно впливає на розвиток банку, тому заслуговує оцінку 3.

  2. добре вивчений ринок, потреби клієнтів - на сьогодні банки і кредитні спілки працюють в однаковій ринковій ситуації, на одному і тому ж українському ринку. Я особисто не упевнений, що один або інший фінансовий інститут (кредитна спілка або банк) сам по собі має якісь переваги перед іншим. Конкурентні переваги криються в іншому. І, на мій погляд, в першу чергу, в конкретних людях. Якщо керівництво фінустанови зуміло організувати роботу по адекватному реагуванню на потреби ринку, якщо є стратегічні напрацювання із забезпечення бізнесу ресурсами, якщо системи ухвалення рішень працюють оперативно і адекватно, то динамічний розвиток організації гарантовано. А клієнти (малі, підприємства, фермери, фізособи та інші) відповідно отримують зручне, недороге і своєчасне кредитне плече для розвитку свого бізнесу. Хороше знання потреб клієнтів являється покращує показники банку, тому оцінка 3.

  3. входження в нові ринки - Укргазбанк оголосив про намір придбати до кінця 2008 року банки в Білорусії, Грузії і Молдові за рахунок власних ресурсів. Учасники ринку відзначають, що банки в цих країнах поки дешеві, оскільки продаються за три капітали, а тому у Укргазбанка є шанс стати третьою українською фінустановою, яка має фінансовий актив за кордоном. "Це будуть не просто банківські ліцензії, а банки з першої третини списків відповідних країн, їх вартість відносно невелика. А внутрішні ресурси Укргазбанка достатні". Вихід на нові ринки підвищує імідж банку. Оцінка 2, тому що вихід планується поки що тільки на країни СНД.

  4. відомий лідер - За даними Асоціації українських банків, на 1 червня 2007 року Укргазбанк займав серед банків 16-е місце по активах (5,63 млрд грн) і капіталу (657,5 млн грн). За інформацією НБУ, чистий прибуток банку в 2006 році склав 30,774 млн грн, в I півріччі 2007 року, за даними Укргазбанка, - 42,099 млн грн. Укргазбанк має намір збільшити статутний капітал на 25%, або 100 млн грн, до 500 млн грн шляхом відкритого розміщення акцій додаткового випуску. Показники лідерства впливають на діяльність банку, отже оцінка 2 , тому що 16 місце.

Після аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства і складання переліку сильних і слабких сторін, а також загроз і можливостей слід встановити матрицю SWOT та оцінити кожен критерій за три бальною шкалою (Таблиця 1).

Таблиця 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]