Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otveti_ET_Pochti_vse.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
934.4 Кб
Скачать

59. Правовий та економічний зміст власності.

Власність на матеріальні умови життєдіяльності людей утворює підвалини, опору будь-якого економічного ладу - всієї сукупності господарських взаємозв'язків. Щоб підтримувати і зміцнювати ці взаємозв'язки, члени суспільства повинні неухильно дотримуватися певних правил поведінки. Такі загальнообов'язкові правила вказуються у відповідних юридичних (правових) законах і нормах. Їх стверджує держава і підтримує всією своєю міццю.  Це означає, що перш за все важливо знати власність в юридичному сенсі - закріплені в законодавчому порядку майнові відносини. Саме в правових нормах визначається, як привласнюється і розподіляється матеріальне багатство між різними особами (окремими громадянами, соціальними групами, державою). Власнику належить зазначене в законі майно. Він отримує повноваження: а) володіти (фізично володіти річчю), б) користуватися (продуктивно або особисто споживати майно для задоволення власних потреб та інтересів) і в) розпоряджатися (змінювати привласнення, приналежність речі за допомогою купівлі-продажу, міни однієї речі на іншу, дарування тощо). 

ри визначенні власності в юридичному сенсі виділяються різні види власників. Носіями права власників є:  а) фізична особа - громадянин як суб'єкт (людина як носій якихось властивостей) цивільних (майнових і немайнових) прав та обов'язків;  б) юридична особа - організація (об'єднання осіб, підприємство, установа), яка є суб'єктом - носієм цивільних прав та обов'язків. Це соціальне (колективне) утворення вступає у господарські зв'язки від свого імені як самостійна цілісна одиниця. Прикладом може служити фірма - господарське, промислове або торгівельне підприємство, яке користується правами юридичної особи;  в) держава і муніципальні утворення (органи місцевого управління та самоврядування).  Фізичні та юридичні особи вступають між собою у правові відносини з приводу різних видів майна. До цих видів належать:  - Нерухоме майно (земельні ділянки, ділянки надр, лісу, багаторічні насадження, будівлі, споруди тощо);  - Рухомі речі (грошіцінні папери та інші речі, які не відносяться до нерухомості);  - Інтелектуальна власність (результати інтелектуальної - духовної, розумової - діяльності та прирівняні до них засоби індивідуалізації продукції, виконуваних робіт або послуг: фірмове найменування, товарний знакзнак обслуговування і т.д. Так, ми зазвичай розрізняємо фірмові знаки, які виділяють один різновид товару (наприклад, автомобіля, телевізора, багатьох харчових продуктів) на відміну від інших). 

Власність в економічному сенсі - це складні господарські відносини між людьми, які існують у виробництві і мають в ньому глибоке коріння. Адже будь-якевиробництво матеріальних благ є не що інше, як привласнення людьми природної речовини і енергії для користі людей. У зв'язку з цим відносини власності мають наступну структуру:

Система відносин власності: 

  • Відносини привласнення 

  • Відносини господарського використання майна 

  • Отримання економічної вигоди