Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вагітність очима родини.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
55.32 Кб
Скачать

Розвиток та особливості "поведінки" малюка другого триместру

Малюк росте з кожним днем. Щохвилинно відбувається формуван- н и кори головного мозку, безперервно зростає кількість нервових клітин, утворюються мозкові звивини та борони. В дію вступає ендокринна сис­тема. На чотирнадцятому тижні серце плоду перекачує біля 24 літрів крові за добу.

Вушка малюка добре чують і він сприймає не тільки биття мате­ринського серця, але й її голос.

На шістнадцятому тижні у немовляти вступає в дію гіпофіз, установлюється його зв'язок з гіпоталамусом. Мати починає безпосередньо відчувати свою дитину. Не зважаючи на тс, що малюк від початку веде активний спосіб життя.На двадцятому тижні малюк набирає достатньо сили, щоб відкрито заяви­ти про себе. Матка жінки, яка вже виношувала дитину, реагує на дотики вже па вісімнадцятому тижні. Більшість жінок, лише відчувши рухи в собі, починають сприймати плід, як дитину.

Дитина активно реагує на будь-які емоції матері. Коли жінка сто­млена, в поганому настрої, рухи маляти стають невпевненими. Натомість, радісне збудження жінки переноситься і на малюка.

Розвиток дитини третього триместру та підготовка до пологів

У світовій практиці існують випадки, коли діти народженні на 20-

тижні мали здатність до виживання. Та в медичних закладах нашої дер- I /н.мпі за життя малюка будуть боротися лише у випадку, коли останньому І тпюшилося 28 тижнів.

На сьомому місяці вагітності жінка може відчувати неспокій, повязаний з майбутніми пологами. До її свідомості часто закрадається сумвніви, а чи буде вона доброюматір'ю, а чи спроможна буде подарувати [ нптіпіі свою любов. Цей неспокій може супроводжуватися слізьми. Але не сід непокоїтися з приводу подібних думок. Вони є свідченням того, що ви І ерйозно ставитесь до народження дитини. Психіка жінки вже зараз почи­нає активну підготовку до пологів.

Дитина також не залишається осторонь цього процесу. Вона вже не іа нежить повністю від материнського організму. Багато біохімічних речо­вин, тцо ще недавно черпалися з плаценти, дитячий організм виробляє са­мостійно.

Плід настільки зростає в своїх розмірах, що мусить "потіснити" пп утрішні органи жінки, для її серця настають часи сильних навантажень. (Іетанні два місяці вагітності лікарі радять утриматися від сексуальних контактів, щоб не спричинити передчасні пологи. Хоча дитина третього [ триместру життєздатна, вона ще досить слабка. Попереду в неї активні шірави на тренування дихання, закріплення смоктального рефлексу тощо.

Більшість малюків народжується в проміжку між 266-294 днем з ва- н по від 2,5 до 4 кілограмів. До цього часу малюк повністю підготов- пюсться до самостійного життя поза лоном матері.

Цікавою є реакція більшості жінок на наближення пологів. За кілька днів до радісної події внутрішній потяг підштовхує жінку до ство­рення родинного "гніздечка", вона чистить та миє, переглядає та складає речі, перепрасовує одяг дитини. Останні дні можуть супроводжуватися періодичними підготовчими переймами. їхня мета - підготувати жінку до пологів, які починаються справжніми переймами, що на відміну від підго­товчих, мають свою чітку регулярність інтервалів і тенденцію до зростан­ня інтенсивності.

Чоловік не повинен залишатися осторонь цього процесу. З одного боку, від дуже потрібний своїй дружині, а з іншого - він заслуговує на те,- щоб бути долученим до великої містерії - народження дитини. В більшості медичних закладів нашої держави не практикується при­сутність чоловіків на пологах, але, думаю, це лише справа часу. Жінка по­требує любові чоловіка, яка допомагає відволіктися від болів та зосереди­тися на радості народження дитини. Коли породілля акцентує свою уваг! на дитиш, то може відчути, як дитя просувається родовими каналам І Наявність поряд коханої людини не тільки дає жінці відчуття підтримкЗ ніжності, любов, турботи, але й полегшує переживання больовиІ симптомів. Нова єдність чоловіка, жінки й дитини може стати досі коналою тільки тоді, коли чоловік (як батько) зміг супроводжуваті.