Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Складання середнього зразка рибних консервів

Кількість відібраних одиниць, шт.

Місткість, кг

загальна кількість

у тому числі

для органолеп­тичної оцінки

дня фізико-хімічного дослідження

До 50

14

4

10

Віл 50 до 100

9

4

5

Від 100 до 200

8

3

5

Від 200 до 300

5

2

3

Від 300 до 1000

4

2

2

Від 1000 до 3000

2

1

1

При місткості банки більше ніж 3000 мл відбирають одну одиницю фасовки. Для визначення маси нетто консервів відбирають від упаковок не менше ніж 10 банок, але не більше ніж 0,03% від партії.

Органолептичні дослідження риби і рибних консервів

Охолоджена риба. При контролі якості органолептичними ме­тодами встановлюють сімейство і вид риби, величину (довжину або масу), свіжість і відповідність діючим стандартам за зовнішнім вигля­дом, вгодованістю, якістю розбирання, консистенцією, забарвленістю м’яса, запахом. У виняткових випадках якість встановлюють пробною варкою.

Характерні прикмети риби свіжої охолодженої, підозрілої сві­жості і несвіжої наведені в табл. 12.

Зовнішній вигляд. Обов’язково перевіряють наявність льоду і правильність укладки риби в тару. Потім вибірково оглядають її зов­нішність і установлюють ступінь забрудненості, перевіряють колір і запах зябер, стан очей, черева, анального кільця, чистоту поверхні.

Допускається:

  • незначні синці у стерляді і ставриди; багрово-червоне забарвлення у ляща, сазана, вобли, язя, камбали, тарані, судака, сома, кефалі;

  • буровато-рожеві смуги на череві та боках у лососевих;

  • блідо-рожеве забарвлення у морського окуня;

  • червоні плями, що виникли в результаті просочування крові на поверхні зяберних кришок у оселедців і дрібних оселедцевих.

Консистенцію охолодженої риби визначають надавлюванням великим пальцем руки на найбільш м’ясисту частину спинки. При щільній консистенції ямка від надавлювання незначна і швидко зникає; при ослабленій - вирівнюється повільно; при в’ялій - не зникає.

Для визначення кольору м’язової тканини риби роблять попереч­ний розріз спинки: потемніння, почервоніння чи потускніння м’яса біля хребта свідчить про зниження її якості, якщо при цьому наявні неприємний кислий або гнилісний запах.

Запах охолодженої риби визначають на її поверхні і в зябрах. Запах крупної - тільки за допомогою пирки (гострого ножа) або шпильки. Після видалення ножа або шпильки із продукту їх зразу нюхають.

В охолодженої риби всіх сімейств, крім осетрових, допускається слабкий кислуватий запах у зябрах, який легко видаляється при про­миванні водою.

У сумнівних випадках при визначенні запаху і смаку риби про­водять пробну варку.

Таблиця 12.