Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Методика проведення роботи

Риба жива, охолоджена, морожена (у т.ч. філе), солена, пряна, маринована, копчена.

Партією вважають кількість продукції одного найменування, способу обробки та сорту, одного підприємства-виробника, не більше п'яти найближчих дат виробки та оформлені одним документом, засвідчуючим якість.

Партія живої риби повинна складатись із риби одного найме­нування, а морської риби - одного або двох найменувань однієї довжини або маси, розміщеної в одну одиницю транспортного засобу (цистерна, контейнер, чан).

Об'єм партії не повинен перевищувати вантажопідйомність одного залізничного вагона.

Партія живої риби, яка підлягає вивозу за межі області, краю, автономної республіки, повинна супроводжуватись ветеринарним свідоцтвом.

Для партії, яка складається з декількох дат вилову в документі, що засвідчує якість повинно бути вказано кількість транспортної тари з продукцією по кожній даті.

Для контролю якості живої риби і сирцю з різних місць партії без сортування відбирають до 3% її маси.

Перед оцінкою якості продукції проводять огляд кожної з віді­браних одиниць транспортної тари з продукцією, звертають увагу на відповідність упакування та маркування вимогам нормативної доку­ментації.

Для органолептичної оцінки якості продуктів з вибірки огляду піддають 3...5 кг продукту або 3...5 одиниць споживчої тари, а для мороженої продукції у вигляді блоків - 1...2 блоки.

Якщо маса 1 екземпляра риби понад 2 кг, огляду піддають не більше 3 екземплярів продукції.

Рибні консерви. Партією консервів називають певну кількість однорідної продукції, призначеної для приймання, здавання, збері­гання, транспортування, оцінки якості.

Однорідною партією вважають консерви одного найменування, сорту (для консервів, які поділяють на сорти) в упаковці одного виду

1 розміру, однієї дати і зміни виготовлення, одного підприємства.

Вибірка - це певна кількість консервів, які відбирають за один захід від кожної одиниці упаковки (ящиків).

Вихідним зразком вважають сукупність окремих виїмок, відібра­них від однієї партії.

Середній зразок - це частина вихідного зразка, виділена для проведення лабораторних випробувань.

Для складання вихідного зразка рибних консервів відбирають таку кількість одиниць упаковок: 3%, але не менше ніж 5 одиниць, при кількості одиниць упаковок до 500; 2% при кількості одиниць упаковок більше ніж 500. Одиниць і упаковок відбирають з різних місць партії. Від кожної відібраної та розкритої одиниці упаковки проводять вибірку. При фасуванні консервів масою нетто до 1000 г-10 одиниць фасовки; від 1000 до 3000 г - 5; від 3000 г і більше -2 одиниці фасовки.

Для отримання вихідного зразка вибірки окремих одиниць фасовки об'єднують і перемішують.

Для складання середнього зразка рибних консервів від вихід­ного зразка відбирають певну кількість одиниць фасовки: