Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Методика проведення роботи

Партією вважають будь-яку кількість чаю однієї або декількох марок - для нефасованого чаю; одного сорту, однієї дати виробки і в одній упаковці - для фасованого чаю, що оформлені одним докумен­том про якість з визначенням основних реквізитів.

З метою перевірки якості чаю і відповідності тари, упаковки та маркування від кожної партії з різних місць відбирають вибірку - 5% ящиків з чаєм, але не менше двох тарних місць.

Відібрані ящики піддають зовнішньому огляду, потім відкри­вають і перевіряють відповідність чаю вимогам маркування.

Із різних місць кожного відібраного ящика на відстані не менше ніж 0,1 м від верху і дна відбирають щупом однакову кількість разових проб для нефасованих байхових чаїв; однакову кількість упаковок (але не менше двох) для фасованих байхових чаїв, однакову кількість плиток (але не менше двох) для плиткових чаїв.

Вміст усіх разових проб перемішують, складають загальну пробу, зменшують її методом квартування і складають середню пробу масою нетто 1,3 кг.

Органолептичні дослідження чаю

Органолептичну оцінку байхового чаю проводять за зовнішнім виглядом сухого чаю, аромату і смаку, кольору настою і розвареного листка.

Сорт чаю встановлюється дегустацією за п'ятьма основними показниками: зовнішнім виглядом сухого чаю, кольором і ароматом настою, прозорістю.

Зовнішній вигляд чаю. При оцінці сухого чаю перевіряють властивий йому (певному виду) колір, у чорному й зеленому байхо­вому - рівність і його однорідність, крупність та скрученість чаїнок; у чорному плитковому й зеленому цеглистому, звертають увагу на цілісність і міцність виробу, стан поверхні та наявність правильного і чіткого трафаретного відтиску товарного знаку або виробничої марки на поверхні зеленого цеглистого чаю.

Смак і аромат, настій та колір розвареного листа встановлюють після заварки чаю.

Для цього беруть наважку чаю масою 3 г та заварюють у спеціальному порцеляновому чайнику свіжим окропом кількістю 125 мл. Через 5 хв настій з чайника зливають у спеціальну білу порцелянову чашку (для цеглистого чаю - через 7 хв).

Прозорість настою визначають у порцеляновій чашці. Далі встановлюють якість чаю за ароматом та смаком, відмічаючи повноту, ступінь вираженості й терпкості, а також всі сторонні запахи і присмаки, які не властиві нормальному чаю. Потім розварений лист викладають на кришку чайника, досліджують його колір.

Пиво Асортимент, показники якості

Пиво в Україні за способом оброблення виробляють: фільтроване (пастеризоване і непастеризоване), нефільтроване (освітлене і неосвітлене).

За масовою часткою сухих речовин у початковому суслі пиво виділяють: зі вмістом 8-9% - світле; 10-15% - світле та напівтемне; 11-20% - світле, напівтемне і темні сорти.

Залежно від рецептури і технології виробництва пиво поділяють на три типи: світле, напівтемне та темне.

Дія приготування темних сортів пива використовують темний ячмінний солод, для світлих сортів - світлий. Для виготовлення темних сортів пива рекомендується вода помірної жорсткості – 1,8…3,5 мг-екв/л. Для виготовлення світлого пива жорсткість води не повинна перевищувати 1,8 мг-екв/л.

Одним із міцних сортів пива є Столичне (7% спирту), одержують його із сусла з масовою часткою сухої речовини 23%. Доброджування і дозрівання відбувається протягом 100 діб. Пиво має солодкуватий смак, винний присмак і чітко виражений аромат хмелю.

Оксамитове пиво має солодкуватий смак, зумовлений додаванням 5-8% карамельного солоду і 0,45 кг цукру на 1 дал пива. Вміст спирту в ньому не перевищує 2,5%.

Портер - сорт пива із солодовим ароматом, винним присмаком і хмельовою приємною гіркотою. в пиві міститься 5% алкоголю. У відділенні доброджування пиво витримують 60 діб і 10 діб у пляшках після розливу.

Темні сорти пива відрізняє сильний аромат хмелю, стійка піна і висока насиченість оксидом вуглецю - 0,45%, оригінальний смак, аромат та свіжість.