Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Методика проведення роботи

Кондитерські вироби приймають партіями. Партією вважають продукцію одного виду, сорту, назви, виробленої за одну зміну й оформлену одним документом про якість.

Від кожної однорідної партії карамельних виробів (цукерок, карамелі, печива) відбирають певну кількість одиниць упаковок:

Кількість одиниць транспортної тари в партії, шт.

Об'єм вибірки, шт.

До 50

3

51...150

5

151..500

8

501...1200

13

Цукерки. Карамель. Із різних місць кожної одиниці транспортної тари вибірки відбирають точкові проби, з'єднують їх разом і склада­ють об'єднану пробу масою не менше ніж 600 г.

Для карамелі фасованої в жерстяні банки, коробки, пакети із полімерних плівок масою нетто не більше ніж 1 кг із кожної одиниці

транспортної тари вибірки вибирають по дві банки, коробки, пакети при фасуванні до 100 г і по одній банці, коробці, одному пакету при фасуванні більше ніж 100 г. їх вміст висипають, добре перемішують і складають об'єднану пробу масою не менше 600 г.

Для цукерок, фасованих у коробки, від кожної одиниці транспортної тари вибірки відбирають не менше ніж одну коробку. Для складання об'єднаної проби від отриманої вибірки відбирають не менше:

• 1 коробку - масою нетто до 400 г включно;

• 2 коробки - масою нетто більше 400 г.

Для вагових виробів із кожної одиниці транспортної тари вибірки відбирають точкові проби, ретельно їх перемішують і складають об'єднану пробу масою не менше 400 г.

Органолептичні дослідження цукерок (карамелі)

Встановлюють стан загортки, поверхні, форму, колір, консистенцію начинок, смак, аромат карамельних і цукерних виробів.

Визначення стану загортки. Із середньої проби відбирають незагорнуті та напівзагорнуті вироби і визначають їх у відсотках до середнього зразка. Необхідно звернути увагу на чіткість і правильність розташування рисунка, а також написів на етикетці.

Форма. Шляхом огляду середньої проби перевіряють у карамелі правильність і чіткість форми, відсутність викривлень, кількість деформованих карамельних і цукерних виробів у відсотках до маси середнього зразка.

Зовнішній вигляд і стан поверхні. При розгортанні виробів етикетки повинні відокремлюватись від поверхні легко, без розривів. Вироби мають бути цілими, недеформованими, без тріщин з сухою не липкою поверхнею.

Колір. Оглядають вироби при гарному освітленні. Вони повинні бути рівномірної забарвленості, без плям.

Консистенція начинки. Розрізають декілька виробів і перевіряють якість начинок.

Смак і запах. Смак і запах повинні бути характерними для певного виду виробів без надмірно рідкого присмаку есенції. Наявність стороннього запаху і присмаку, а також присмаку прогірклості та салистостті для карамелі з начинками, які вміщують жир, не допускається.