Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Загальна методика проведення роботи

Якість картоплі, овочів і плодів визначають за середнім зразком від кожної партії продукції. Партією вважають будь-яку кількість плодоовочевої продукції одного ботанічного сорту та виду упакування, які підлягають одночасному здаванню (відправленню) або прийманню.

Картопля, капуста, морква, огірки, яблука, вишні, сливи та інші культури вирощуються як окремі сорти, що в овочівництві назива­ються господарсько-ботанічними, а у плодівництві - помологічними (для винограду - ампілографічними).

При вивченні основних, найбільш поширених сортів плодів і овочів необхідно отримати відомості про їх харчові та смакові достоїнства, ботанічні прикмети, строки дозрівання; ознайомитися з лежкоздатністю окремих сортів і приблизними строками зберігання.

Відбирати плоди й овочі для складання середньої проби необхідно так, щоб зберегти однакове співвідношення неушкоджених і пошкоджених, крупних та мілких екземплярів, як і в цілому у досліджуваній партії.

При доставці продукції в тарі для складання середнього зразка з кожної транспортної одиниці відбирають не менше трьох одиниць упаковок на кожні 100 одиниць тари. Якщо на транспортному засобі більше 100 одиниць тари, то беруть ще одну упаковку на кожні повні й неповні 50 одиниць. їх сукупність і представляє собою вихідний зразок.

Потім відібрану тару розкривають і вивільняють із неї певну кількість плодів і овочів. З кожної відібраної упаковки беруть (зверху, зсередини і знизу) не менше 10% плодів і овочів (цитрусових - не менше 20%; ягід - не менше 5%) від кількості вихідного зразка. Вибірки об’єднують і отримують середній зразок масою не менше 10 кг.

При здачі - прийманні картоплі в розфасованому вигляді (кожна упаковка - до 3 кг), середній зразок відбирають таким чином: з кожних 100 розфасованих одиниць - 3 одиниці.

При транспортуванні або зберіганні картоплі в тарі (корзині, мішках) для складання середньої проби беруть з партії, в яку входять до 20 одиниць, і виділяють не менше трьох упаковок, від партії до 50 одиниць - не менше 5. Якщо партія складається більш ніж з 50 одиниць, то на кожні наступні 50 одиниць вибирають одну упа­ковку. Від кожної одиниці з упаковки вихідного зразка відбирають одну виїмку.

При зберіганні картоплі в контейнерах (270 кг і більше) від партії, в яку входить до 20 одиниць, відбирають не менше 3 контейнерів, від партії до 50 одиниць - не менше 7. Від партії, що склада­ється більш ніж з 50 контейнерів, на кожні наступні 50 одиниць додатково виділяється один контейнер.

Окремі виїмки повинні бути рівновеликими, але не менше 3 кг; для партії від 60 т і більше - не менше 10 кг.

При надходженні буряків, моркви насипом середній зразок складається з окремих виймань, взятих з різних шарів насипу (верхнього, середнього, нижнього):

Маса партії, кг

Маса середнього зразка, кг

До 200

10

201 - 500

20

501 -1000

30

1001 – 5000*

60

* На кожну тонну більше 5000 кг беруть додатково 5 кг овочів.

Середній зразок розбирають, аналізують за всіма показниками відповідно до стандартів. Якщо на одному й тому ж плоді, клубні, коренеплоді виявляють кілька дефектів (хвороба, пошкодження), то враховують один, найбільш суттєвий. Для виявлення прихованих дефектів, наприклад, потемніння м’якуша бульби, розрізають не менше 50 бульб середнього зразка.

Результати аналізу виражають у відсотках з точністю до 0,1 з урахуванням допусків, передбачених стандартами або технічними умовами Сума всіх показників якості повинна складати 100%, за виключенням землі на коренеплодах вище норм, які допускаються стандартами. Земля не входить до суми показників.