Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку 1-20.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
69.27 Кб
Скачать
  1. Поняття юридичної особи. Ознаки юридичної особи, зовнішні форми їх прояву.

Суб'єктами цивільних правовідносин можуть бути не лише ф.о., але й юридичні особи, тобто організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку, наділена цивільною правоздатністю та дієздатністю.

ОЗНАКИ:

1) організаційна єдність, тобто ю.о. повинна мати певну структуру, яка характеризується наявністю системи соціальних взаємозв'язків членів юридичної особи та їх структурною і функціонально диференціацією (органи управління, структурні підрозділи тощо). Переважно зазначена організаційна структура закріплюється в установчих документах організації.

2) реєстрація у встановленому законом порядку, тобто ю.о. повинна бути легалізованою державою, шляхом засвідчення факту її створення. Державна реєстрація ю.о. здійснюється на підставі ЗУ “Про державну реєстрацію ю.о. та ф.о. – підприємців”. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

3) наявність цивільної правоздатності та дієздатності, тобто ю.о. повинна мати соціально-правову можливість бути визнаною учасником цивільних правовідносин.

4) ю.о. повинна мати відокремлене майно. При цьому, вказане майно має бути відокремлене як від майна колективу, так і від майна держави, АРК, територіальної громади і інших ю.о., в тому числі і вищестоящих. Дане майно може перебувати у особи як на праві власності так і на інших речових правах (держ. комерційним підпр-вам майно належить на праві госп. відання).

5) самостійна майнова відповідальність за зобов'язаннями, тобто ю.о. повинна нести самостійну відповідальність за зобов'язаннями усім своїм майном. При цьому, учасник (засновник) ю.о. не відповідає за зобов'язаннями ю.о., а ю.о. не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

6) виступ у цивільному обігу та при вирішенні спорів в судах від власного імені, тобто кожна ю.о. виступає в цивільному обігу та в судах від свого імені. При цьому, найменування ю.о. повинно містити в собі інформацію про її організаційно-правову форму (АТ, ТОВ тощо) та характер діяльності. Крім повного найменування ю.о. може мати скорочене найменування. Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування. Найменування ю.о. вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру. ю.о. не має права використовувати найменування іншої ю.о.

  1. Правоздатність юридичної особи. Ліцензування окремих видів господарської діяльності.

Цивільна правоздатність ю.о., тобто здатність мати права та обов’язки, носить загальний (універсальний) характер, тобто вона здатна мати такий самий обсяг цивільної правоздатності, що й ф.о., крім тих прав, які за своєю природою можуть належати лише людині, наприклад, право на життя, здоров'я, честь, гідність тощо.

Окремими видами діяльності, перелік яких визначається за­коном, юридична особа може займатися тільки після одержан­ня спеціального дозволу (ліцензії), який видається Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом. Без цього дозволу не можуть здійснюватися такі види діяльності, як по­шук (розвідка) та експлуатація родовищ корисних копалин, ви­робництво, ремонт і реалізація спортивної, мисливської вогне­пальної зброї та боєприпасів до неї, медична практика та інші види діяльності. Суб'єкт господарювання, що має намір провадити певний вид господарської діяльності, що ліцензується, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії.

Інколи за рішенням суду обсяг цивільної правоздатності ю.о. може бути обмежено. По строку, цивільна правоздатність ю.о. виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (ст.91 ЦК України). Юридична особа вважається створеною з моменту її державної реєстрації. Така реєстрація здійснюється у виконкомах районних (міських) рад чи держадміністраціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]