Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку 1-20.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
69.27 Кб
Скачать
  1. Місце проживання ф.О. Визнання ф.О. Безвісно відсутньою і оголошення її померлою: підстави й правові наслідки. Наслідки повернення особи.

Місце проживання особи – житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання, у відповідному населеному пункті, де ф.о. проживає постійно, переважно або тимчасово. Ф.о. може мати декілька місць проживання. Якщо особа менше 6 міс. на рік – місце перебування, а більше – місце проживання. Право на вибір – з 14 р., від 10 до 14 р. – за згодою батьків, до 10 р. – місце проживання батьків, опікуна, усиновлювача. Місце проживання недієздатної особи – за місцем проживання опікуна або відповідної організації.

Відсутність ф.о. у постійному місці проживання тягне за собою невизначеність у правовідносинах. З метою усунення – визнання особи безвісно відсутньою та оголошення особи померлою.

За рішенням суду ф.о. може бути визнана безвісно відсутньою, якщо протягом 1 р. в місці її проживання немає відомостей про її перебування. Наслідки: а) нотаріальна опіка над майном; б) за рахунок майна покриваються борги та здійснюється утримання; в) з цією особою можна розірвати шлюб в ОДРАЦС; г) припинення представництва за довіреністю. Рішення суду може бути скасовано, якщо особа з’явилась або отримано відомості про її місце перебування.

За рішенням суду ф.о. може бути оголошена померлою, якщо протягом певного строку немає відомостей про її місце перебування: а) 3 роки – загальне правило; б) 6 місяців – ф.о. пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або загибеллю від певного нещасного випадку; в) 2 р. від дня закінчення воєнних дій – ф.о. пропала безвісти у зв'язку з воєнними діями. Однак, суд може оголосити ф.о. померлою до спливу строку, але не раніше спливу 6 місяців.

Ф.о. оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Ф.о., що пропала безвісти за обставин, загрожували їй смертю або дають підстави припустити загибель від певного нещасного випадку або у зв'язку з воєнними діями, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Правовими наслідками оголошення судом фізичної особи померлою є: 1) припинення або ж перехід до спадкоємців усіх прав та обов'язків ф.о., що оголошена померлою. Спадкоємці не мають права відчужувати протягом 5 років нерухоме майно, що перейшло до них; 2) припинення шлюбу та інші наслідки, які настають у разі смерті.

Судом встановлюється не факт смерті, а його презумпція. Якщо ф.о., з'явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Правові наслідки появи фізичної особи, що була оголошена померлою: 1) поновлюється правовий статус особи; 2) повертається майно, за винятком майна, придбаного за набувальною давністю, а також грошей та цінних паперів на пред'явника; 3) повертається майно, яке відплатно перейшло до інших осіб після оголошення, у випадку, якщо буде встановлено, що даний набувач є недобросовісний, тобто на момент набуття майна знав, що фізична особа, яка оголошена померлою, жива. У разі неможливості повернути майно в натурі, відшкодовується вартість цього майна. 4) якщо майно перейшло до територіальної громади і було реалізоване нею, то фізичній особі повертається сума, одержана від реалізації майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]