Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деякі Елементарні Коефіцієнти.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
191.33 Кб
Скачать

19 Екологічні групи організмів за відношенням до освітленості

По відношенню до світла виділяють такі екологічні групи рослин:

геліофіти (світлолюбні);

сціофіти (тіньолюбні);

тіньовитривалі (факультативні геліофіти).

Геліофіти. Світлові рослини. Мешканці відкритих місць проживання: лугів, степів, верхніх ярусів лісів, ранньовесняні рослини, багато культурних рослини.

Характеризуються наступними ознаками:

дрібні розміри листя; зустрічається сезонний диморфізм: навесні лестощі дрібні, влітку - більше;

листя розташовуються під великим кутом, іноді майже вертикально;

листова платівка блискуча або густо опушена;

утворюють ряджені насадження.

Сціофіти. Чи не виносять сильного світла. Місця проживання: нижні затемнені яруси; мешканці глибоких шарів водойм. Перш за все, це рослини, що ростуть під пологом лісу (кислиця, костинь, снить).

Характеризуються наступними ознаками:

листя великі, ніжні;

листя темно-зеленого кольору;

листя рухливі;

характерна так звана листова мозаїка (тобто особливе розташування листів, при якому листя макимально не заступають один одного).

Тіньовитривалі. Займають проміжне положення. Часто добре розвиваються в умовах нормального освітлення, але можуть при цьому переносити і затемнення. За своїми ознаками займають проміжне положення.

21 Суть та значення законів Рюбеля та Вільямса.

Закон компенсації факторів, ефект компенсації факторів, закон взаємозамінності факторів, закон Рюбеля — закон, виявлений Е. Рюбелем (1930), згідно з яким відсутність або недостатня кількість деякихекологічних факторів можуть бути компенсовані іншими близькими (аналогічними) факторами. Так, обмеженність світла у парнику може бути компенсована або підвищенням концентрації СО2, або стимулюючою дією деяких біологічно активних речовин (напр., гіберелінів). Однак така компенсація факторів, як правило, відносна, адже фундаментальні екологічні (фізіологічні) фактори (вода, світло,вуглекислий газ, азот, фосфор, калій, мікроелементи та ін.) в принципі незамінні (закон Вільямса).

  1. Санітарно-гігієнічними нормативами встановлено гранично дозволену для перебування людини температуру повітря у виробничих приміщеннях, º С:

для теплого періоду року за відсутності надлишків теплоти - рівну температурі зовнішнього повітря, а за наявності надлишків теплоти -на 4°С вище за температуру зовнішнього повітря при параметрах А, але не нижче 29\°С, якщо при цьому не вимагається підігрівання повітря;

28, Працівники, що зайняті на небезпечних роботах та роботах з шкідливими умовами праці, включених до Списку №1, мають право виходу на пенсію:

Відповідно до Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад, і показників на підземних роботах, на роботах з особливо важкими умовами праці трудову пенсію призначають достроково на 10 років раніше, якщо вони пропрацювали в цих умовах: чоловіки не менше 10 років, жінки не менше 7 років 6 місяців і мають страховий стаж відповідно не менше 20 і 15 років.

  1. До видів штучного освітлення за функціональним призначенням не належить:

Не належить сигнальне

За функціональним призначенням штучне освітлення буває робоче, чергове, охоронне, аварійне, евакуаційне.

30 Попереджувальні знаки мають вигляд

попереджувальні – у формі рівностороннього трикутника,

основний колір поля – жовтий

32 Для попередження про безпосередню небезпеку травмування або аварії на елементи конструкцій та обладнання наносять смуги двох кольорів:

жовтого та чорного

33 За якою формою складається акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом?

Н-5

  1. Проаналізуйте механізм фототропізмів рослин.

Ростові вигини органів рослин під впливом одностороннього освітлення називають фототропізмами. При позитивному фототропізмі спиймається не напрямок світла а різниця в кількості світла між тіньовим і освітленим боками органів. Негативний фототропізм спостерігається вкоренях деяких рослин, у ризоїдах печіночників, проростків папоротника. Листки можуть здійснювати діафототропізми, займати положення, перпендикулярне до падаючого світла. Ознаки фототропічного вигину проявляються через 20-25 хв і подовжені з реакції(від початку до кінця вигинання) триває 24 год.

Фототропічні реації можуть відвуватися лишеу тих частинах рослин які здатні до росту, особливо до видовження.

Уперше дослідження фототропізму проведені Дарвінов у 1880 році. Ним показано, що кінчик кореня – зона сприйняття світлового подразника, а ростова реакція виникає пізніше.

Гіпотеза Холодного-Вента:

Її суть полягає в тому що однобічний світловий подразник викликав латеральний транспорт молекул ауксину через найбільш фото чутливу частину колеоптиля(верхівкову зону) до темнішої частини, внаслідок чого концентрація ауксину на цьому боці виявляється вищою, ніж на освітленій половині верхівки. Гіпотеза передбача надходження значної кількості ауксину від затемненої половину в субапікальні тканини цього боку. Відповідно субапікальні тканини повинні видовжуватися швидше, ніж тканини «збіднені» ауксином; іншими словами повинна відбуватися позитивна фототропічна реакція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]