Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-29.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

3. Зростання економічного прибутку на конкурентному ринку не спонукає:

4. Олігополія- це ринкова структура, де оперує:3. Невелика кількість фірм, які конкурують між собою.

5. Граничні витрати на оплату праці:3. Являють собою збільшення сукупних витрат на працю при наймі додаткового працівника.

Завдання 2.

Позитивний зовнішній ефект виникає у випадку, коли діяльність одних економічних агентів приносить вигоду деяким іншим, які не беруть участь у ринковій угоді.

MSB=MPB+MEB,де MSB- гранична суспільна вигода; МРВ - гранична приватна вигода; МЕВ - гранична зовнішня вигода.

Гранична зовнішня вигода МЕВ - це додаткова вигода, яку отримують третя особи, що не беруть участь у ринковій угоді.

При наявності позитивного зовнішнього ефекту гранична приватна вигода менша за граничну суспільну вигоду. Приклад

Освіта забезпечує вигоди всьому суспільству через наявність більш продуктивної та універсальної робочої сили. Внаслідок забезпечення вищого рівня професійності та продуктивності людського капіталу. Але в умовах сучасної рин­кової пропозиції освітянських послуг інвестиції в цю сфері здебільшого недостатні .

Ринкова рівновага встановлюється в точці Ео, де МSС = МРВ,

МSСсуспільні граничні витрати; МРВприватні граничні вигоди.

Граничні суспільні вигоди МSВ = МРВ + МЕВ, МЕВграничні зовнішні вигоди.

• Ефективний суспільний обсяг випуску досягається точці Е1 де МSС = МSВ.

В умовах ринкової рівноваги при наявності позитивно зовнішнього ефекту товар чи послуга продаються та покупаються в меншому обсязі, в порівнянні з ефективним.

Висновок: Ринкова система призводить до меншої порівняно з ефективним, випуску товарів та послуг позитивними зовнішніми ефектами.

Позитивний зовнішній ефект

Для того щоб скоротити перевиробництво товарів і послуг із негативними зовнішніми ефектами та збільшити виробництво тих, які мають позитивний зовнішній ефект, необхідно трансфор­мувати зовнішні ефекти у внутрішні. Така трансформація досяга­ється шляхом наближення граничних індивідуальних витрат (вигод) до граничних суспільних витрат (вигод). А. С. Пігу для ви­рішення даної проблеми запропонував введення коригуючих по­датків і субсидій.

Коригуючий податок — це податок на виробництво економіч­них благ, які характеризуються негативними зовнішніми ефектами. Цей податок збільшує граничні індивідуальні витрати до рівня граничних суспільних витрат. Податок, що дорівнює граничним зов­нішнім витратам (Т = МЕС), наближає ринкову рівновагу до ефекти­вної: МSВ = МSС.

Коригуюча субсидія — це субсидія виробникам або споживачам економічних благ, які характеризуються позитивними зовнішніми ефек­тами. Ця субсидія дає змогу наблизити граничні індивідуальні виго­ди до граничних суспільних вигод.

Завдання3.

TR- сукупний дохід

TC - валові витрати;

Q - обсяг випуску продукції.

Максимізація прибутку досягається, коли відрізок між TR і ТС найбільший (відрізок АВ (ТR > ТС), обсяг випуску Q*). Точки С і D — точки критичного обсягу випуску продукції, коли (ТС = ТR).

Коли обсяги виробництва менші, ніж Q1, або більші, ніж Q2,виробництво стає збитковим (ТС > ТR).

При випуску Q*, що відповідає mах прибутку, нахил кривої валових витрат (ТС) дорівнює нахилу кривої валового доходу(ТR). Оскільки нахил кривої ТС — це граничні витрати (МС), а нахил кривої ТR - це граничний доход (МR), то рівність нахилів цих кривих у точках, що відповідають обсягу виробництва Q*, означає і рівність їх граничних витрат і граничного доходу (тобто МС = МR).

Q - обсяг випуску продукції;

Р ціна;

MR - граничний доход;

МС - граничні витрати.

Обсяг виробництва Q*, який максимізує прибуток, визначається при умові рівності граничних витрат (МС) і граничного доходу (МR) в точці Е (точці максимізації прибут­ку).

МR = МС

MR=

TR= (PQ)

TR =P Q - вплив конкурентної фірми на ціну Р відсутній;

МR = P Q / Q = Р.

Тому граничною умовою для фірми, що максимізує прибуток на ринку досконалої конкуренції, буде: P=MC.

Завдання 4. Терміни.

1. Рівновага споживача – така комбінація товарів, яка максимізує корисність при даних бюджетних обмеженнях.

2. Одинична еластичність - еластичність, при якій зміна ціни викликає таку ж саму зміну попиту чи пропозиції.

3. Надлишок виробника – це надлишок доходу, що виробники отримують понад їхні виробничі витрати.

Завдання 5.

Ціна праці – 2гр.од.

Ціна капіталу – 3 гр.од.

А). Щоб отримати максимальний прибуток фірма повинна використати 7 одиниць праці і 7 одиниць капіталу, оскільки фірма, що максимізує прибуток, повинна вводити в дію додаткові одиниці змінних факторів (L.K) до тих пір , поки гранична доходність від використання ресурсу не буде дорівнювати граничним витратам на ресурс. В умовах досконалої конкуренції, коли ціни на ресурс не залежать від дій фірми, граничні витрати на ресурс дорівнюють ціні одиниці продукції буде правильною рівність :

,

У нашому випадку

Отже, як видно по таблиці потрібно 7 одиниць праці і 7 одиниць капіталу.

Б). Фірма отримуючи максимальний прибуток, одночасно забезпечує мінімальні витрати, бо вони обчислюються за цією ж формулою: .

В).Так, продає свій продукт досконало досконало ку рентним, бо виконується ця умова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]